MENU

6 неща, които не знаете за котките

cat-biting-a-nikon-camera-animal-hd-wallpaper-1920x1080-2367_1

6 неща, които не знаете за котките

Любителите на котки знаят колко своенравни, мързеливи и забавни могат да бъдат тези животинки. Колко успокояващо действат, как сладко мъркат и какво неподражаемо присъствие в жилището внасят. Точно това ги прави предпочитани домашни любимци за самотно живеещи хора, за двойки без деца и дори в многочленни семейства. Все пак, никога не е късно човек да бъде изненадан. Ето 6 неща, които може би не знаете за котките.

1. Всички котки произлизат от 1 от 5 вида диви котки

Съвременните породи котки произхождат от един от петте вида диви котки: Сардински рис, Европейска дива котка, Азиатска дива котка и Африканска дива котка на юг от Сахара

kotka112. В Древен Египет котките били свещени
Отглеждали се заради инстинкта им да убиват змии и мишки, смятало се, че носят благодат и спокойствие в дома, а някои дори били мумифицирани след смъртта им. Възприемали се като земно превъплъщение на богинята Бастет. Затова съществувал закон, според който при пожар в къщата котката трябва да бъде спасена възможно най-бързо. При смъртта на домашна котка цялото семейство трябвало да спазва траур – мъжът не се бръсне определен период от време и посипва главата си с пепел, жената разголва гръдта си. А ако човек – неволно или умишлено, причинял смъртта на котка, го очаквало смъртно наказание. Често ги наричали „мяукащите“ заради специфичния звук, който издават като поздрав.

Прочетете още:

Мъркането удължава живота на котките (и други факти)

3. Черните котки са символ на късмет в някои култури

Всеизвестно суеверие е, че черните котки носят лош късмет. Но не навсякъде по света. В Азия тя се приема за точно обратното – символ на късмета. Във Великобритания имат същото вярване, освен ако черната котка не пресече пътя им.

Прочетете още:

Цветът на котката определя характера й

kotka104. Сетивата на котките функционират дори докато спят
Сетивата на котките продължават да отчитат звуци и миризми на 70 % по време на сън. Което обяснява защо мъркащите питомци са способни да скочат на крака, за да хванат някоя мишка или да поискат от месцето, което приготвяте. И още нещо – котките могат и да сънуват 😉
5. Котките може би са способни да предсказват смъртта
Оказва се, че епизодът от „Д-р Хаус“, в който пациентка твърдеше, че котката й предсказва смъртта, не е съвсем художествена измислица. Такава наистина съществува. Казва се Оскар и се използва с терапевтични цели в Център по рехабилитация и грижи в Род Айланд (най-малкият щат в САЩ). Когато почувства, че някой от пациентите е в края на дните си, Оскар се настанява в леглото му. Обикновено след няколко часа нещастието се случва и котаракът тихо напуска стаята. Зловещо, нали?

Прочетете още:

Как да разпознавате поведението на котката?

6. Първата котешка тоалетна се използвала за събиране на промишлени масла

Виждайки трудностите, с които съседката му се сблъсквала заради малкото опции на тоалетната на домашния си любимец, на Едуард Лоу – млад мъж от Мичиган, работещ в компанията за промишлени химикали на семейството си, му хрумнала идеята за иновативна смес, която да поема нечистотиите. Той й дал подобно на глина вещество, което компанията продавала на магазини за машини, за да абсорбира маслата от пода. Идеята, датираща малко след Втората световна война, се разраства в невероятно успешен бизнес, който днес носи милиони долари приходи годишно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.