MENU

Ташироджима – Островът на котките

 

Ташироджима – Островът на котките

Ташироджима – Островът на котките

Ташироджима, известен още като Островът на котките или остров Манга, е малък японски остров, на който живеят повече котки, отколкото хора. Първоначално развъдени като ловци на мишки, днес четириногите любимци са пълноправни господари на всяко късче земя и биват боготворени от всяко живо същество, стъпило на острова. Да се разходим заедно из потайностите на Ташироджима, за да видите какво прави Островът на котките толкова специален.

tashirojima4_1

Добре известно е, че в Япония котката е символ на късмет и просперитет. Но на Ташироджима – Островът на котките, тя има статут на свещено животно. Върху площ от 700 кв. м. съжителстват около 70 души, предимно рибари над 65-годишна възраст, и близо 300 котки. Можете да ги видите на пристанището, по улиците, в дворовете, върху превозните средства, на практика зад всеки ъгъл. Те смятат, че могат да правят каквото си искат, където си поискат. И на практика е така.

tashirojima9

В миналото, средата на XVIII – средата на XIX в., Ташироджима бил промишлена зона за отглеждане на копринени буби, от които се произвеждала коприна за рибарски мрежи, а котките били развъждани за лов на мишки. Вследствие на индустриализацията този отрасъл замира и много от жителите напускат острова в търсене на прехрана. Остават само рибарите, които вярвали, че били благословени с богат улов в замяна на грижите и храната, които давали на котките.

Tashirojima-cat-feeding-time-900x591_1

Днес котките са основен източник на приходи за местното население, тъй като привличат туристи, изминаващи десетки и хиляди километри от цял свят, само за да ги зърнат. Особено любима атракция са на семействата с деца, които с най-чиста любов ги галят и хранят. Посещението на кучета, разбираемо, е строго забранено, а жителите редовно организират визитации на ветеринари, които да следят здравословното състояние на четириногите.

Tashirojima6_1

На Ташироджима има 2 села, 1 хотел и един къмпинг в Манга стил. Но цялата атмосфера е един своеобразен култ към котките. На различни места са поставени общо 51 монумента във формата на котка, изграден е котешки храм – гробница с олтар, където най-отявлените поклонници поставят всевъзможни миниатюрни фигурки на четириногите, а върху един от хълмовете се разполагат няколко бунгала за летовници – също във формата на котка, които могат да се ползват от април до ноември.

tashirojima8_1

Ташироджима – Островът на котките се намира на 40 минути път с ферибот от град Ишиномаки, префектура Миаги, в Япония, във водите на Тихия океан и на 4 часа път от столицата Токио. Това любопитно кътче оставя незабравими спомени в съзнанието на всеки, решил да го посети. А вие бихте ли го направили?

 

tashirojima13_1

Tashirojima5_1

tashirojima0_1

tashirojima14

Tashirojima10_1

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.