MENU

Как да си направите потпури?

Как да си направите потпури?

Как да си направите потпури?

Приготвянето на потпури се е превърнало в своеобразно изкуство, наложено от французите като начин да се повиши комфорта в жилището чрез чувствено въздействие върху сетивата. И въпреки че в търговската мрежа се предлагат множество вариации от ароматни смески, насладата и ефектът от потпурите ще са много по-пълноценни и дълготрайни, ако си ги приготвяте сами. Защото не е никак трудно! Вижте как.

Казват, че първото ухание, което вдишвате при влизане в нечий дом, говори много за обитателите му. С няколко потпури, приготвени собственоръчно от вас и поставени на стратегически места в дома обаче, можете да създадете свежест и благоуханност, които винаги ще правят добро впечатление на гостите ви. И ще допринасят за душевното ви благосъстояние.

Потпурите са събрани в купичка смески от изсушени цветя, билки и плодове, които служат за украса и ароматизиране на помещенията и шкафовете в дома. Ароматният ефект се постига чрез смесване на подправки, етерични масла, ароматни фиксатори и изсушени цветни листенца и билки, които се съхраняват в подходящи съдове.

potpouri3

Особено важна е ролята на фиксаторите, тъй като те подпомагат по-доброто смесване на отделните компоненти, предпазват от изветряване на летливите вещества в тях и подсилват аромата на цялата смес. Могат да бъдат стрити на прах или ситно нарязани, като подборът зависи не само от аромата и свойствата им, но и от това дали ще съхранявате потпурите в открит съд или в торбичка в гардероба, например.

Сред най-популярните фиксатори са корен от ирис, кора от сандалово дърво, смирна, тамян, ванилови шушулки, индийско орехче, канелени пръчици (смлени или натрoшени), суха лавандула, листа от градински чай, изсушени листа от пачули, целулозни влакна. Почти всички можете да откриете в билковите аптеки или на щандовете с подправки.

Вместо етерично масло с предпочитан аромат можете да използвате любимия си парфюм. Цветните листенца и билките подбирайте също според предпочитанията си, но и според ефекта, които искате да създадете върху съзнанието – лавандула за успокоение, цитруси за енергизиране, рози за отпускане и т.н.

potpouri4

Ние ви предлагаме вариант за потпури от рози, но можете да ги замените с всеки друг аромат. Ето какво ви трябва:

  • Листа от рози
  • Етерични масла
  • Подправки и билки
  • Фиксатор

Метод на приготвяне на потпурите

Съберете или купете свежи листенца от рози и ги оставете да изсъхнат върху плоска повърхност. За всяка част листенца добавяйте по една супена лъжица фиксатор. В този случай подходящи са лавандула, корен от ирис, дъбов мъх и сандалово дърво. Добавете любима подправка – канела, карамфил, индийско орехче, сушени цитрусови кори или ванилия. Накрая добавете няколко капки етерично масло или парфюм.

Затворете хубаво сместа в буркан и оставете да омекне около 10 дни. На всеки 2 – 3 дни разтръсквайте буркана, така че съставките в его да се смесят хубаво. След отварянето, поставете сместа в порцеланова купичка (или в няколко), която сложете на ключово място в дома (където се образува течение на въздуха, например), или я съберете в малки сашета (торбички), които приберете между дрехите в гардероба.

potpouri5

Е, не е никак трудно, нали? А какъв аромат за потпури бихте избрали вие?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.