MENU

5 домашни рецепти при порязване и изгаряне

rani

5 домашни рецепти при порязване и изгаряне

Повърхностните наранявания като порязване и изгаряне са често срещана злополука в ежедневието. Без значение дали готвите, тренирате, разкрасявате се или майсторите нещо. И въпреки че в повечето случаи вероятно слагате анкерпласт и оставяте на времето да излекува раната, със следващите 5 домашни рецепти можете да ускорите процеса и да предoтвратите вторични последствия като инфекция и възпаления. Опитайте и ще забравите за дискомфорта!

1. Домашна рецепта със захар

Прекомерната консумация на захар може да е вредна за здравето, но за сметка на това същата сладка подправка върши чудеса с порезните рани, тъй като абсорбира водата в тях. Поръсете върху засегнатото място, оставете да престои между 10 и 15 минути (не повече) и отмийте със студена вода.

rani12. Домашна рецепта с мед
Медът действа като антибактериален агент при повърхностни рани (включително изгаряне). Благодарение на високото количество захар, витамини и минерали той дезинфекцира, намалява подуването и предотвратява инфектиране. А според проучванията, изгарянията, лекувани с мед заздравяват за около 11 дни – с 4 дни по-бързо отколкото без него.
3. Домашна рецепта с Алое вера
Една от многобройните причини да отглеждате растението Алое вера у дома. То действа изключително лечебно, успокояващо, хидратиращо и облекчаващо при всякакви повърхностни наранявания. Отрежете листенце, махнете бодлите, разрежете го надлъжно, изстискайте гела върху раната и нежно втрийте в раната. Ако не разполагате с растение, можете да купите алое вера гел от аптеката.
4. Домашна рецепта с чай
Като мек почистващ, антибактериален и успокояващ агент, билковият чай ефективно помага при лечението на ухапвания, порязвания, дори изгаряния. Налагането му върху открита рана пък спира кървенето. Просто сварете чай от смрадлика, лайка, липа или друга лечебна билка и наложете пакетчетата върху мястото. А течността изпийте за релаксация на съзнанието 😉

5. Домашна рецепта с куркума

Куркумата на прах има силно антисептично свойство, което ще спре кръвта и ще предпази раната от инфектиране. Посипете мястото с щедро количество от подправката и потупайте нежно с възглавничките на пръстите, за да подпомогнете попиването.

А вие знаете ли друг ефективен домашен лек при порязване?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.