MENU

Мотивиращи съвети за отслабване

otslabvane2

Мотивиращи съвети за отслабване

Само, който не е поемал по трънливия път на диетите, не знае колко бодлив и подвеждащ е той. Бодлив, защото е труден и подвеждащо хлъзгав, защото изкушенията са много, а волята често не достига. Но щом сте решили, че е време за промяна, а намаляването на теглото е ключът към нея, не ви трябва друго освен мотивация! Да, преди да започнете новия си режим, си поставете цели и се мотивирайте за изпълнението им по правилния начин.

1. Съвет за мотивация – подгответе се психически. Решите ли да започнете нов режим на хранене отделете първо няколко дни да се настроите психически. Обмислете менюто си, поинтересувайте се от подходящ спорт, запознайте се с препоръчителните храни (ако спазвате конкретно меню). А ако близките ви одобряват идеята, значи сте на прав път (и наистина имате нужда да свалите килограми).

2. Съвет за мотивация – помолете близките си за съдействие. Адекватната помощ на семейството ще ви бъде от голяма полза, особено в моментите на колебание и депресия. А такива ще има! Преди старта на режима им обяснете, че отслабването е важно за здравето и външния ви вид и че тяхната подкрепа ще е от огромно значение за вас. Убедете ги, че виждайки ви посърнали в никакъв случай не трябва да казват неща като „хапни си, каквото ти се яде, не е въпрос на живот и смърт”.

otslabvane33. Съвет за мотивация – хранете се в малки чинии. Каквото и да ядете, яжте го в малки чинии, за да няма място да добавяте „още малко“. Също така по възможност се хранете сами, защото гледката на пълните чинии на хората около вас, може да ви изнерви и да не ядете с удоволствието, което храната заслужава.
4. Съвет за мотивация – хранете се… голи. Да, идеята звучи хард, но пък според мнозина е ефективна. Ако се прибирате от работа с усещането, че можете да изядете цял хладилник, просто се съблечете и се наяжте. Не е приятно, нали? За щастие това е и желаният ефект. Бъдете сигурни, че няма да ядете колкото сте запланували, докато гледате несъвършенствата си в цялата им прелест.
5. Съвет за мотивация – извадете от гардероба частта „за като отслабна”. Кой няма такъв рафт? Точно сега е моментът да го прегледате с мисълта, че до няколко месеца всяка дрешка ще ви е по-мярка. Правете го често, за да не губите мотивация.

6. Съвет за мотивация – поставете на видно място снимки „преди и след”. Ако преди сте били слаби, сложете 2 снимки на хладилника – от миналото и настоящето. Колкото по-голяма е разликата във външния вид, толкова по-малко храна ще вземете.

7. Съвет за мотивация – поставете си реалистични цели. В рамките на един месец трябва да сваляте 3-5 кг. Може и по-малко, зависи от много фактори. Ако целта ви е месечно да се разделяте с над 5 кг… ще ви го кажем направо – обречени сте на провал. Първо, защото дори и да го постигнете, ще е с цената на много глад и инат, а това е предвестникът на йо-йо ефекта. И второ, защото е крайно нездравословно – няма нищо общо с ефективното топене на мазнини, което е било първоначалната идея.

Прочетете още:

5 мита за отслабването

Диети или упражнения – кое да изберете?

8. Съвет за мотивация – движете се максимално. Дори и да не спортувате активно, всяко движение в повече ще ви бъде от полза. Така се загрявате и настроението ви се повишава. Съвсем скоро ще почувствате и нужда да се захванете с нещо – танци, аеробика, тичане или просто ще ходите пеша повече. Помнете: движението води до желание за още движение!

9. Съвет за мотивация – не чувствайте вина, когато прегрешите. Ще има и такива моменти, но не губете много време в самообвинения. По-скоро си кажете: „добре, станалото станало. След шоколада, който изядох е време да се поразтъпча и да си приготвя салата за вечеря”. Ако отделяте енергия да се самонаказвате, ще е въпрос на време да кривнете от правия път отново – този път от самосъжаление. Продължавайте смело напред и мислете за това, което сте постигнали до момента, а не колко пъти сте се изкушили.

otslabvane410. Съвет за мотивация – поддържайте връзка със себеподобни. Хората със сходни на вашите проблеми (интереси) ще ви бъдат от полза и ще обменяте с тях мотивационни съвети. Не сте сами, има много хора във вашето положение, а споделянето ще ви действа като терапия.
11. Съвет за мотивация – награждавайте се за постигнатото. Вече сте с няколко кг по-слаби? Устояли сте на апетитна мелба? Каквото и да е постижението ви, позволявайте си награда от време на време – нещо за дома, книга, кино. Докато му се наслаждавате, си мислете, че го заслужавате за добре свършената работа!
12. Съвет за мотивация – искайте да сте здрави и трайно слаби. Нали сте съгласни, че това е пътят към здравословния начин на живот и красивия външен вид? Да отслабвате бавно, пиейки много вода (за да се хидратирате, докато топите мазнини), спортувайки (или поне движейки се повече), хранейки се разнообразно и по-малко (с времето ще става все по-лесно).

Мотивирайте се по възможно най-ефективния за вас начин. Правете го ежедневно, за да си гарантирате трайни резултати и най-вече, за да бъдете психологически спокойни. Знаем, че началото на всяка диета е трудно, но и знаем колко е голямо удовлетворението от постигнатото. А за да бъде мотивацията споделена, можете да ни разкриете някои от вашите мотивиращи съвети за отслабване, които са ви помагали в трудни моменти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.