MENU

Книги VS филми – прочетете, преди да гледате …

kniga_film

Книги VS филми – прочетете, преди да гледате …

…защото хартиеният първоизточник винаги е по-добрият вариант за пълноценно прекарване на свободното време. Защото никой не е по-добър сценарист от собственото ви въображение. Защото в страниците ще откриете логиката на събитията, която във филмовата версия понякога убягва. Защото допирът, уханието и преживяването от прочита са несравними!

Вижте част от класически и нашумели произведения, които по-добре първо да прочетете, преди да гледате.

1. „Големите надежди”, Чарлс Дикенс. Класиката си е класика, а романите на Дикенс имат честта да бъдат филмирани, някои повече от веднъж. Особеното при него е, че той е толкова блестящ писател, с чувство за хумор, ирония, сарказъм и реализъм, че всичко, излязло изпод перото му, е в пъти по-добро от която и да било екранизация. „Големите надежди” е пример за любима класика, която ще ви държи будни до последната страница. Прочетете за неволите на Пип и Естела и се убедете.

kniga_film12. „Ловецът на хвърчила”, Халед Хосейни. Книгите на Хосейни разбиват читателски сърца по целия свят, но всичко започва с „Ловецът на хвърчила”. Действието се развива в Афганистан и Калифорния, а спомените и пътят на изкуплението на главния герой са мостът между двете вселени. Никой не остава безразличен към историята на двама приятели, за които светът се преобръща след последният им лов на хвърчила.
3. „Кери”, Стивън Кинг. „Кери” е роман с култов статус. Първият, който Кинг успява да продаде (хонорарът идва тъкмо навреме, за да лекува болното ухо на дъщеричката си) и който проправя пътя на безброй филмови адаптации по творчеството на писателя. Кери е неугледна тийнеджърка, затворена в собствения си свят, за което съучениците й няма да й простят. Живее сама с крайно религиозната си майка и пази в тайна телекинетичните си способности, или поне се опитва, до момента, в който… Прочетете я.
Прочетете още:
10 култови романа на Стивън Кинг
4. „Форест Гъмп”, Уинстън Грум. Не че филмът не е вдъхновение за милиони зрители по света, но и книгата не заслужава да бъде пренебрегната. Защото „Форест Гъмп“ е алманах на философията на мечтателя. Герой, който разчупва клишета и ни кара да се питаме кой има право да категоризира хората. Нормален или не съвсем, Форест ни повежда в приключения, изпълнени с поуки, но и с малко тъга.

5. „Американски психар”, Брет Ийстън Елис. Велика книга без аналог. Филмът с участието на Крисчън Бейл е със задоволителен резултат за феновете на психаря, но само толкова. Главно действащо лице е младо юпи от „Уол Стрийт“, който през деня е абсолютно неоткроим сред компанията си от богати приятели, но през нощта е нещо съвсем друго. Необяснимата на пръв поглед жажда да наранява и прави животински секс започва да излиза извън контрол, когато жаждата за по-екстремна форма на удоволствие преминава границите на чистия садизъм. Да, книгата не е за всеки, но е класика.

kniga_film26. „Дневникът на Бриджит Джоунс”, Хелдън Филдинг. Чиклит, но какъв! Сладката Бриджит е муза на трийсетгодишните, непохватни, закръглени чаровни дами, които все не попадат на точното място и в точното време. Дневникът й е най-добрият приятел, пред който се самоиронизира и недоумява какво не й наред, че все още не е срещнала Него! Романът е неустоимо смешен, докато филмът е по-скоро приятно забавен. Кое предпочитате?
Прочетете още:
8 вдъхновяващи филма за душата
7. „Боен клуб”, Чък Паналюк. Бунтарската история на Тайлър Дърдън (Едуард Нортън във филма) е вдъхновение за хората, които живеят на ръба на омразното им консуматорско общество. Героят е свободен единствено в бойния клуб, заобиколен от съмишленици, готови да се посинят от бой, но разтоварени от тежестта на ежедневието. Романът не е лесен за смилане, както и филмът, но си струва.
8. „Игрите на глада”, Сюзън Колинс. Не можем да отречем заслужения касов успех на цялата трилогия в кината. Филмовите версии са безспорно добри, с блестящ актьорски състав, а костюмите и гримът на гражданите на Капитола вдъхновиха милиони зрители да експериментират с външния си вид не само на Хелоуин. Но книгите са нещо съвсем друго. Хитовата антиутопична поредица на Сюзън Колинс се чете на един дъх и поведе след себе си редица романи с подобни сюжети. Но Катнис е една, а за да я опознаете по-добре и да разберете изборите, които прави, прочетете книгите.

9. „Трейнспотинг”, Ървин Уелш. Признаваме, че филмът е с платинен статус в сърцата на всеки уважаващ себе си киноман. Актьорите, музиката, акцентът и абсурдният сценарий превърнаха филма в икона на свободомислието. Но да не забравяме, че заслугата е на Ървин Уелш – шотландец с изкривено черно чувство за хумор, чийто първи роман „Трейнспотинг” разказва за живота на шайка наркомани и трагикомичното им ежедневие в покрайнините на шотландската столица. Книгата е наситена с безброй детайли, които за филма са излишни. Прочетете, преди да гледате.

Прочетете още:

14 симптома, че сте библиофил

Факти, които само читателите на хартиени книги ще разберат

Written by:

Published on: 09/12/2015

Filled Under: Библиотека

Views: 3027

,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.