MENU

Грандиозен спектакъл откри Зимните олимпийски игри в Сочи

Грандиозен спектакъл откри Зимните олимпийски игри в Сочи

Грандиозен спектакъл откри Зимните олимпийски игри в Сочи

 

ХХII-те зимни олимпийски игри в Сочи бяха тържествено открити с грандиозна церемония на стадион “Фишт” в града – домакин. В края на впечатляващото 3-часово шоу и след многобройни догадки, легендите Ирина Роднина (във фигурното пързаляне) и Владислав Третяк (в хокея) запалиха купата с олимпийския огън.

Церемонията започна в 18:00 ч. българско време с клип на азбуката, като всяка буква представляваше символ от руската култура. Последва обратно броене и кратка програма с изпълнения от “Гласовете на Русия” и операта “Княз Игор” на Бородин.  Емблемата на игрите – момиче на име Любов полетя над красотите на Русия – Байкал и Камчатка. Накрая, във въздуха разцъфнаха пет цветя, образуващи петте олимпийски кръга.

olimpiada2_1

В следващата част от откриването на Зимните олимпийски игри в Сочи прозвуча химна на Русия, последван от издигането на националния флаг от петимата, космонавти, сред които втората жена летяла в космоса Светлана Савицкая, както и Тодор Николаевич. Последва парадът на нациите, на който бяха представени делегациите на отборите. Първа влезе Гърция, тъй като е родоначалник на събитието. Всички след нея бяха подредени по азбучен ред, а последна беше Русия като домакин тази година.

Нашият тим бе предвождан от състезателката по ски-алпийски дисциплини Мария Киркова. С най-ярки костюми пък бяха представителите на Литва и Германия. Отборът на Каймановите острови бе с къси панталони и джапанки, въпреки температурите от 6 градуса. А руската делегация се появи със стилни палта в стил “Снежанка” и музикален съпровод микс от Куин и Тату.

olimpiada_1

След парада на нациите започна и официалната церемония по откриването на Зимните олимпийски игри в Сочи. Първо талисманите на игрите – три гигантски кукли на заек, полярна мечка и леопард приветстваха гостите, пързаляйки се на мини шейни на фон на музиката от класиката “Ну, Погоди!”. Веднага след тях домакините пуснаха мини-филм, който ни пренесе в различни епохи, всички свързани с историята на Русия, а кулминацията бе построяването на Олимпийския Парк.

Последва страхотно шоу с невероятната хореография на десетки гимнастици, акробати и танцьори, изобразяващи още символи на местната култура. Последва сегмент с тройката коне, който е бил основен метод на транспорт в XVIII-ти век. Балет майсторите преведоха зрителите през историята на великия автор Лев Толстой – “Война и мир”. Последва елемент, наречен “Време напред”, което остави без дъх 40 000 зрители по трибунитена олимпийския стадион.

olimpiada1_1

След края на тази част президентът на организационния комитет Дмитри Черишенко и президентът на МОК Томас Бах държаха реч, а след тях президентът на Русия Владимир Путин обяви игрите за открити. След това бе издигнато олимпийското знаме, което бе изнесено от първата жена космонавт Валентина Терешкова, режисьора Никита Михалков и двукратният олимпийски шампион по хокей Вячеслав Фетисов. Оперната певица Анна Нетребко изпълни химна на Зимните олимпийски игри.

Предпоследната част на церемонията включваше хореографи на кънки, които започнаха да разкриват тайната от последното събитие от церемонията – запалването на купата с огъня. Факлата бе внесена на стадиона от Мария Шарапова, мина през Елена Исинбаева, Александър Карелин и Алина Кабаева, за да бъде предаден на Ирина Роднина и Владислав Третяк, които го пренесоха до почетното му място в центъра на парка.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.