MENU

13 практични домакински съвета

 

13 практични домакински съвета

13 практични домакински съвета

В днешно време на пазара се предлагат домакински препарати за всеки плат и повърхност, за които може да се сетите. Тези домашни помощници обаче изобилстват от химии, които могат да предизвикат алергии, обриви, кашлица и какви ли още не неприятни състояния. Ако сте чувствителни към някои препарати или просто търсите тяхна алтернатива, вижте какви тайни оръжия се спотайват в кухнята ви. Предлагаме ви 13 практични домакински съвета.

1. Загорели емайлирани съдове ще измиете без следа от загар по тях, ако ги оставите да поврат със сода бикарбонат.

2. Мебелите ще заблестят, ако ги изтриете с разтвор от равно смесени части от оцет и зехтин. След това забършете със суха памучна кърпа.

3. Затваряйте ципoвете на полите и панталоните, когато ги перете. Така зъбците няма да ръждясат.

domakinski_savet24. Ако срещате затруднения с връщането на корковата тапа в гърлото на бутилката, потопете я в гореща вода за няколко минути.
5. Отглеждате ли фикуси? Ако искате големите им листа да имат блясък, изтрийте ги с памук, напоен с бира.
6. На стайните цветя се отразява добре, ако в почвената смес сложите стрити на прах яйчени черупки смесени с пудра захар. Това подхранва корените и подсилва растежа.
7. Кухненските прибори – вилици, лъжици, ножове и т.н., се почистват и заблестяват, ако ги оставите да поврят във водата, в която сте варили картофи.
8. За да почистите крановете на мивките у дома, изтрийте ги с 1 кафена лъжичка сол, разтворена в 1 супена лъжица оцет.
9. Ефикасно средство в борбата с хлебарките е Бораксът (продава се в аптеките), смесен с равно количество брашно или пудра захар. Сместа се изсипва на местата, около които се крият вредителите.
10. Замърсени велурени обувки ще изчистите с четка напоена със спирт. След като изсъхнат ги изчеткайте отново, но със суха четка за обувки.

11. Износени кожени обувки можете да освежите с терпентин, към който добавете 1 с л мляко.

12. Петна от мазнина се заличават, ако веднага след покапването ги посипете със сол. Оставете солта да престои, колкото е възможно по-дълго. След това изперете дрехата.

13. Ще спрете нашествието на мравките у дома, ако посипете пътя им с карамфил и сол.

Ако знаете други практични домакински съвети, в чиито резултати сте се убедили сами, споделете ги с нас :).

One Response to 13 практични домакински съвета

  1. Много яки съвети. За подхранване на стайните цветя мога да препоръчам да се направи смес (да се разбърка в блендер) от обелка от банан, яйчени черупки и малко утайка от кафе.
    Също така, друг съвет който получих за подхранване на цветя, беше да ги подхраня с мая – жива мая, която вече е с изтекъл срок на годност и не става за месене се разтваря във вода и цветята се поливат по малко със сместа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.