MENU

Диети или упражнения – кое да изберете?

 

Диети или упражнения – кое да изберете?

Диети или упражнения – кое да изберете?

В опитите си да отслабнат, мнозина залагат на строги диети и пренебрегват упражненията. Но истината е, че за максимална ефективност и стабилни резултати, двата метода трябва да се комбинират. Така че вместо да се чудите кое да изберете, заложете и на двете, като едновременно с това спазвате някои основни препоръки в ежедневните си навици. Накрая може да се окаже, че за добра форма не се нуждаете нито от диети, нито упражнения в общоприетия смисъл 😉

1. Изгорете мазнините!

Според последните проучвания комбинацията от диети и упражнения е най-добрият и бърз начин за здравословно и дълготрайно отслабване. Защото ако ограниченията в храненето сами по себе си водят до намаляване на теглото, те не освобождават тялото от излишните мазнини. Но включването на физическа активност в режима задейства процеса на изгаряне и скулптурира мускулната маса.

dieti_uprajnenia12. Движете се ежедневно!
Според изследванията само 30 минути разходка всеки ден са достатъчни да подобрят здравословното състояние и фигурата ви. Освен това подпомогат изгарянето на мазнините, улесняват кръвообръщението, предпазват от стрес и редица заболявания.
3. Избирайте големите опаковки!
Какъв е начинът да избегнете негативния ефект от безразборна консумация на сладки и солени изкушения? Изненадващо лесен: оставете настрани малките опаковки и взимайте малки шепи от големи пакети. Храните, продавани в малки дози, могат да подведат дори онези, които са изключително прецизни към количествата, които консумират. Според проучванията хората, загрижени за фигурата си, приемат повече калории, когато избират малките опаковки пред големите, защото смятат, че са по-здравословният вариант. Но комбинацията от няколко такива в интервал от няколко часа се превръща в същинска калорична бомба.

4. Упражнявайте контрол над порциите!

Това означава да се научите да ядете балансирано меню от разнообразни храни, сервирани в умерено количество според съдържанието на хранителни компоненти. Тъй като протеините и въглехидратите са основен калориен източник, най-лесният начин да контролирате консумацията им е като сравните количеството с определен обект от реалността. Здравословната доза протеини, например (месо, яйца, пиле, риба, мляко, зърнени, ядки) е колкото длан. А здравословната доза въглехидрати (макаронени изделия, хляб, картофи) – колкото юмрук. Винаги допълвайте порцията (условно, половината от чинията) с плодове и зеленчуци, а преди хранене изпивайте по чаша вода. И помнете, по-добре е да останете леко гладни, отколкото да преядете 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.