MENU

Не пропускайте Нощ на литературата – в 9 града

literatura1

Не пропускайте Нощ на литературата – в 9 града

За трета поредна година България ще се включи в Европейската инициатива “Нощ на литературата”. Тази година проектът ще се състои на 14 май и ще обхване 9 български града –  София, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово,  Перник, Плевен, Пловдив и Русе.

“Нощ на литературата” е международно събитие, в което за осми път ще се включат десетки европейски градове. Целта е представяне на преводна съвременна европейска литература и виртуално запознаване с нови и непознати за отделните дестинации автори.

На 14 май едновременно във всички участващи градове ще се проведат публични четения от произведения на европейски автори. Това се случва в нетрадиционни градски пространства, като във всеки „пункт” на всеки 30 минути популярни публични личности ще представят паралелно във всички пунктове един и същи откъс в рамките на 15 минути. Идеята е слушателите да се докоснат до литературите на различни страни в рамките само на една нощ.

За София, в промеждутъка между 18:00 и 21:30 часа ще има 11 читателски пункта, разположени около парка „Заимов” – The Fridge, Столичен куклен театър – салон „Янко Сакъзов”, Театър „София”, Kanaal, Международна фондация „Св. Св. Кирил и Методий”, ресторант „Славяни”, галерия „Васка Емануилова”, ресторант „Преди 10″, галерия „Сезони”, МГТ „Зад Канала” и „Плюс това”. Ще можете да чуете откъси от австрийски, английски, португалски, гръцки, немски, македонски, полски, руски, чешки и български автори.

За събитието ще бъдат издавани специални брошури, в които всеки ще може да получи печат от отделните читателски гнезда. Събралият поне пет печата ще има възможност да се включи в томбола в края на вечерта в  Столичен куклен театър – салон „Янко Сакъзов”.

  • За Перник литературни четения за “Нощ на литературата” ще се проведат в Арт салон – Клуб на дейците на културата в Двореца на културата.
  • За Пловдив литературни четения за “Нощ на литературата” ще се проведат от 18:00 до 22:00 ч. в Балабанова къща, НБ “Иван Вазов” – Пловдив, Клуб Библиотеката, “Петното на Роршарх”, artnewscafe, BeBop Cafe.
  • За Русе литературни четения за “Нощ на литературата” ще се проведат между 18:00 и 21:00 часа в Дом Канети, Регионален исторически музей – Русе, Регионална библиотека “Любен Каравелов” и подлеза до МГ “Баба Тонка”.
  • За Плевен литературни четения за “Нощ на литературата” ще се проведат в Регионална библиотекан (заради ремонтите в центъра на града и лошото време)
  • За Габрово литературни четения за “Нощ на литературата” ще се проведат от 19:00 часа на ул. „Радецка”.
  • За Велико Търново литературни четения за “Нощ на литературата” ще се проведат в Регионална народна библиотека „П. Р. Славейков“, Офис на проекта „Велико Търново – Европейска столица на културата 2019“, Филиал на РНБ „П. Р. Славейков“.
  • За Бургас литературни четения за “Нощ на литературата” ще се проведат от 18 до 21 часа на сцена “Охлюва”.
  • За Варна литературни четения за “Нощ на литературата” ще се проведат от 18.00 до 22.00 ч. в градинката на Севастопол.

Проектът “Нощ на литературата” се превръща в традиционен литературен празник за България и затова не е чудно, че интерес към него проявят и други градове в страната. Той се осъществява благодарение подкрепата на местните общини, културни организации и сдружения, библиотеки, галерии и др.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.