MENU

Полезни съвети за злояди деца

zloqdo1

Полезни съвети за злояди деца

Децата могат да бъдат ужасно злояди, особено по отношение на здравословните и жизнено важни за развитието им храни. Дали от инат или наистина им е трудно да свикнат с новите вкусове, само те си знаят. Но родителите преминават през истинско мъчение, превръщайки се в театрални виртуози, докато накарат малчугана да хапне „поне мъничко“. И вашите деца ли са злояди? Ето няколко полезни съвета, които може би ще помогнат.

Почти няма дете, което да не премине през период на злоядост. При това винаги дава ясно да се разбере, че „не желае“ да яде онова, което му се поднася. В тези моменти много родители се поддават и задоволяват капризите за шоколад и вредни храни „само за да има мир“. Но това е грешка. Защото не само вредят на подрастващия организъм, но и превръщат детето си в изкусен манипулатор. Вместо това може би е добре да опитат със следващите тактики.

1. Бъдете търпеливи с децата

Вероятно детето изобщо няма да бъде ентусиазирано при първите ви опити за здравословно хранене. В крайна сметка то изобщо не прилича на галещите небцето вкусове на богатите на захар напитки и мазните, преработени продукти. Но вместо да се ядосвате, заплашвате, наказвате или обратно – да вдигате ръце с примирение, запазете хладнокръвие и проявете търпение. Та нали хубавите неща се случват бавно?

Не насилвайте детето да яде големи количества храни, които вижда за първи път. Вместо това му ги предоставяйте постепенно, за да му позволите да се адаптира към новите вкусове. Само така имате шанс да се преборите с ината му.

Прочетете още:

Как да насърчите децата да приемат новите храни?

zloqdo32. Насърчавайте здравословното хранене по заобиколен начин
Не е нужно да преследвате детето из цялото жилище с лъжица, пълна със спанак, за да го накарате да се храни по-здравословно. Много по-ефективно и „безболезнено“ ще е ако включите полезните храни в ежедневно меню, без дори малчо да разбере. Как?
Децата обикновено се прибират гладни от градина или училище. Пригответе купичка с нарязни на хапки плодове или оставете на масата чиния с нарязани на пръчици краставици и моркови, сирене и сушени плодове. Ако детето е гладно, ще посегне, без дори да пита.
Прочетете още:
Програма за здравословно хранене на децата
3. Поднасяйте разумни порции
Ако злоядото ви дете най-сетне е осъзнало, че здравословната храна не е непременно богата на захар и сол, то е важно да задържите интереса му, а не да го подплашите с преливаща чиния от зеленчуци, например. Подходете стратегически като оформяте малки, но пъстри порции от разнородни храни. И ги редувайте в процеса на хранене. В противен случай то може отново да се върне към старите си навици, независимо, че е хапнало стръкче целина няколко пъти.

zloqdo44. Бъдете приятелски настроени по време на хранене
Заплахите и ултиматумите при хранене няма да свършат работа. Дори малчуганът да изяде всичко в чинията от страх да не остане без телевизия или десерт, в дългосрочен план тази тактика може да го обремени психологически или да го отблъсне от здравословните навици като цяло. Затова се старайте да се усмихвате, дори когато за пореден път детето не иска да изяде топлата супа, която сте му сготвили. Поднесете му я отново за вечеря. Или му дайте избор от няколко други полезни опции. Накрая ще разбере.
5. Давайте добър пример
Най-добрият начин да насърчите злоядите деца да се наслаждават на здравословните храни е самите вие да се храните по този начин. Ако виждат, че с наслада похапвате броколи, спанак или супа, много вероятно сами ще се изкушат да проверят. А за награда можете да се глезите с нещо от „забранените“ изделия – шоколадов десерт, няколко парченца чипс или пуканки.

Не е нужно храненето на злоядите деца да бъде стресиращо преживяване. Ако сте открити, но твърди и съчетавате полезното с желаното, подрастващите много бързо ще започнат да се наслаждават на здравословния режим и току-виж започнали вас да поучават 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.