MENU

8 приложения на банановите обелки в дома

banan1

8 приложения на банановите обелки в дома

Повечето хора са свикнали да изхвърлят обелката от банана в кошчето, след като са изяли плода. Но следващия път, когато сте на път да го направите, първо помислете дали не можете да я използвате за нещо полезно. Защото банановите обелки съдържат голямо количество антиоксиданти, витамини и минерали, което им дава няколко ценни приложения в домакинството. Ето кои са те.

1. За наторяване на градинските растения. Известно е, че банановите обелки се разграждат бързо в почвата като й набавят ценни хранителни компоненти. Ще забележите колко по-бързо ще започнат да растат цветята в двора или градината 😉

2. За подхранване на стайните растения. Накиснете банановите обелки в голям буркан с вода за няколко дни. След това започнете да поливате флората у дома с по една част от нея, разредена с пет части чешмяна вода.

3. За прогонване на вредителите по растенията. Според опитните градинари банановите обелки са чудесно средство за борба с листните въшки, кушичките и белокрилките по растенията. Достатъчно е да ги разпръснете около стъблото или да ги заровите в градината. След 2 дни няма да има и помен от вредителите.

banan24. За полиране на кожа и сребро. Натъркването на кожени обувки или дрехи с вътрешната част на банановите обелки, ще им придаде огледален блясък. А с малко вода в блендера можете да си приготвите полираща паста за сребро.
5. За отстраняване на трески в кожата. В народната медицина вътрешната страна на банановите обелки се закрепва с лейкопласт върху нараненото място. Оставете да престои няколко часа, за да могат ензимите да омекотят кожата и по този начин да улеснят излизането на треските.

6. За премахване на брадавици. Престояването на вътрешността на банановите кори върху брадавиците за една нощ ги намалява. Повтаряйте процедурата докато изчезнат напълно.

7. За лечение на натъртвания. Можете да натъркате мястото с банановите кори или просто да ги прикрепите с лейкопласт за една нощ. Определено има ефект.

8. За подхранване на организма. В крайна сметка се оказва, че банановите кори могат и да се ядат. Но преди това трябва да ги сварите за около 10 минути, а за да ви е вкусно, да ги смесите с други плодове в блендер. Само се уверете, че сте ги измили добре, за да избегнете бактериите 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.