MENU

Отслабване с флекси-диета

fleksi_dieta

Отслабване с флекси-диета

Специалистите по хранене, препоръчват на жените да не се подлагат на прекалено строги диети през пролетта, тъй като на организма и без това му е трудно заради недостига на слънчева светлина и витамини. Ако въпреки това, предвид предстоящото лято, сте решили да влезете във форма с по-радикално гладуване, то опитайте следващата гъвкава флекси-диета. Тя е идеална за отслабване и не предизвиква дисбаланс в организма 😉

Флекси-диетата (от flexible – гъвкав, лесен за използване) е дело на известния лекар – диетолог Дон Джаксън Блатнер, който е изобретил и усъвършенствал термина „полу-вегетарианството“ и уникалната система за хранене предимно със зеленчуци. Така, флекси-диетата, позволяваща ефективно съчетание на вегетарианството с периодичната консумация на месо и други храни от животински произход, стана популярна не само сред тези, които желаят да отслабнат, но също и за диетолозите, призоваващи към разнообразно и балансирано хранене.

Чрез практикуването на флекси-диета за 5-6 седмици лесно можете да свалите 7-8 кг. наднормено тегло. Като при това няма да ви се наложи да се борите непрекъснато с глада и изкушението да се поддадете на множеството диетични изкушения. Освен това липсва и еднообразната монотонност в храненето, както е при другите диети.

Какви са основните принципи на флекси-диетата?

fleksi-dieta21. Променете обичайното съдържание на храна във вашата чиния. Протеините не трябва да са повече от 25 %, същото количество трябва да са и зърнените култури, включително хлябът от пшенично брашно. Зеленчуците трябва да заемат 50 % от храната, като се препоръчва да се смесват продукти, бедни на въглехидрати, но богати на витамини, минерали и антиоксиданти, например царевица и грах с броколи и гъби. Консумирайки зеленчуци, плодове, горски плодове и зърнени култури, получавате възможността да попълните недостига на микроелементи в организма си и да си набавите задоволително количество фибри.
2. Млечните продукти в менюто също са необходими. Веднъж на ден е позволена консумацията на мляко или млечни продукти. Дали ще бъде сирене, десерт от извара или млечна овесена каша – избирате вие.
3. Започнете от малко. Флекси-диетата за отслабване не изисква преразглеждане на целия начин на живот затова не са необходими никакви резки ограничения. Препоръчително е да започнете с едно вегетарианско ястие на ден или два дни в седмицата.

fleks-dieta14. Месото, рибата и морските продукти трябва да присъстват в менюто ви два пъти седмично. Яжте само немазни месо и риба. Като прибавите към тях богати на протеини растителни храни (боб, леща, ядки, гъби) ще получите необходимото количество протеини и ще намалите количеството на мазнини. Така, без да изключвате напълно месото, можете да бъдете сигурни, че храната ви ще бъде богата на дефицитни елементи като цинк и желязо.
5. Дeсерти също могат да се консумират. Разбира се, да преяждате с тях е неприемливо, но два пъти седмично е допустимо. Важно е, обаче, да мислите за хранителната стойност, която носи на организма всяка сладост. Вместо млечен шоколад хапвайте тъмен, вместо пасти – сладки запеканки, а тортата замествайте с нискомаслено кисело мляко с плодове. По-добре се откажете от бонбоните и сладкишите, съдържащи голямо количество овкусители, оцветители и консерванти.
6. Обновявайте ежедневно диетата си и включвайте нови необичайни нискокалорични ястия. Например за закуска си приготвяйте смес от нискомаслено кисело мляко, ябълка и банан, на обяд изяжте една зелена салата с меко сирене и фасул. Или пък мюсли със смокини, лъжица смляно ленено семе и 1 лъжичка мед, а за обяд – салата с варено пилешко бяло месо и сирене. Експериментирайте с нови вкусове и продукти, избирайки тези, които съдържат повече витамини и фибри.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.