MENU

8 класически любовни романа

 

8 класически любовни романа

8 класически любовни романа

Има класически любовни романи, за които времето вече е отсъдило тежката си дума. Не ги наричаме бестселъри, защото комерсиалността на тази дума някак не им отива. А посланията им са преминали в ХХI век и продължават да се четат от различни възрасти със същата страст и вдъхновение, с която са ги чели и преди 200 години.

Подбрахме 8 класически любовни романа, в които романтиката и съкровеността на интимното нямат времеви граници, а са пристанът, в който търсим убежище независимо от модернизирания свят.

1. „Ана Каренина” (1877 г.) на Лев Толстой

Епична любовна история – един от значимите романи в световното литературно наследство, извор на вдъхновение за множество анализи, трактовки и интерпретации. Ана е съпруга на високопоставен правителствен служител и е перлата на петербургското светско общество. Животът й се преобръща след срещата с офицер Вронски. Виждаме я красива, фатална, обичаща, но и унизена, виновна – буря от противоречиви емоции заради една забранена любов, съвсем естествено водещи до трагичната участ на героинята.

„Винаги съм те обичала. А когато обичаш някого, ти обичаш цялото му същество, просто каквото е. А не каквото би искал да бъде.“

jane_ostin12. „Гордост и предразсъдъци“ (1813 г.) на Джейн Остин
Смята се за най-известния й роман, изместил дори първото й произведение „Разум и чувства”. Ежедневието на английското висше общество през ХVIII век е представено по остроумен начин, а акцентът пада върху отношенията между умната и непокорна госпожица Бенет и неразгадаемия господин Дарси. Блестящите им диалози осмиват времето, изтъкано от гордост и предразсъдъци, а словесните им дуели проправят път на привличането помежду им.
„В края на краищата твърдо смятам, че няма по-голяма наслада от четенето. Колко по-скоро човек се отегчава от всичко друго, сравнено с една книга! Животът ми бил мизерен, ако нямам отлична библиотека, когато притежавам собствен дом“.
3. „Брулени хълмове“ (1847 г.) на Емили Бронте
Роман за изпепеляващата любов. История, наситена с обрати, страст, жажда за отмъщение и първични романтични чувства, подичняващи на игрите си главните герои – Катрин и Хийтклиф. Хийтклиф е отгледан от бащата на Катрин и тормозен от брат й – Хиндли. Той напуска дома, за да се завърне след години вече заможен и властен  човек. Обзет от жажда за разплата, той попада в капана на една любов, която скандализира критици и общество. Днес „Брулени хълмове” е признат за едно от най-значимите произведения в английската литература.

„Трябва да си напомням да дишам – почти сякаш да напомням на сърцето си да бие!“

4. „Отнесени от вихъра“ (1936 г.) на Маргарет Мичъл

Класическа любовна история писана 10 години и единственото произведение на своята авторка. Има незабравима екранизация, която и до днес съперничи на книгата по слава. Централно място в сюжета заема Скарлет О’ Хара – най-силният женски образ в американската класика. Животът й е пометен от опустошителната сила на Гражданската война, губи най-близките си хора и всичко това на фона на опожаряващата любов с очарователния контрабандист Рет Бътлър, който я изоставя заради непрекъснатите й капризи и скандали. „И утре е ден”, казва Скарлет във финалната сцена. Емблематичен пример за силата на характера и волята за оцеляване, нали?

„Трудните времена сближават или разделят хората“

5. „Ромео и Жулиета“ (1595 г.) на Уилям Шекспир

Героите от едноименната трагедия на най-известния драматург, са символи на прекрасната, но невъзможна любов, обречени да бъдат заедно, но не и в земния свят. Жертви на враждата между семействата им – Монтеки и Капулети, двамата осъзнават, че пречките са непреодолими и че страстта им подкопава устоите на досегашния им живот. Двамата избират да се съберат, но в смъртта. Историята се развива в рамките на пет дни и благодарение на блестящото шекспирово перо звучи съвременно и днес.

„Жената може да падне, когато на мъжа му липсва сила“

ptici_sami16. „Птиците умират сами“ (1977 г.) на Колийн Маккълоу
Епична сага за още една забранена любов – между Меги Клиъри и католическия свещеник Ралф де Брикасар. Действието се развива на фона на австралийската пустош, а главните герои са обречени да не се забравят в продължение на три поколения. Де Брикасар се издига до вътрешните кръгове на Ватикана като кардинал, но чувствата му към Меги не намират отдушник. Романът повдига въпроса за греха, религиозната догма, етиката и любовта като чувство, неподвластно на моралните окови.
„Едно убеждение не почива на доказателство или на факт… то се уповава на вярата… без вяра не съществува нищо“.
7. „Любов по време на холера“ (1985 г.) на Габриел Гарсия Маркес
Абсолютен шедьовър, изтъкан от виртуозното словесно майсторство на гения на латиноамериканската литература. История за силата на любовта във времето. Младият Флорентино Ариса се влюбва завинаги в красивата Фермина Даса, принудена от баща си да се омъжи за богат лекар. Минават години, но Флорентино живее само за мига, в който ще бъде достоен за нея. Бавно трупа състояние, страда, мечтае и вярва, че Фермина ще бъде негова. И я дочаква – точно 51 години, 9 месеца и 4 дни след първата им среща.
„Кажи му ДА! Дори да умираш от страх, дори по-късно да съжаляваш. Защото каквото и да сториш, ще съжаляваш до края на живота си, ако кажеш НЕ!“

8. „Джейн Еър“ (1847) на Шарлот Бронте (сестрата на Емили Бронте)

История за една истинска Пепеляшка в английската литература. Джейн е сираче, отраснало в приют, момиче със силно изразена индивидуалност и сила на духа. Незабележима и невзрачна на външен вид, тя блести с невероятна и рядко срещана вътрешна красота. Едуард Рочестър я наема като гувернантка и открива в нея жената, която да запълни празнината в сърцето му. Тя пък му помага да възвърне зрението и вярата в семейните ценности.

„Всяко късче от плътта ти е толкова мила за мен, колкото ми е и моята собствена: в болест и болка ще ми бъде също толкова мила!“.

Благодарим на Толстой, Бронте, Остин, Шекспир и останалите за литературните шедьоври, без които културното ни познание нямаше да бъде същото и никоя библиотека не би била завършена. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.