MENU

5 малки цели, които ще променят живота ви през 2015 г.

2015_1

5 малки обещания, които ще променят живота ви през 2015 г.

Ученето на Мандарин и отслабването с 1/3 от общото тегло звучат като супер задачи в новогодишния списък с обещания, но постижими ли са наистина? По-вероятно е в средата на февруари вече да сте се отказали от поставените цели и да сте ги оставили на режим „изчакване“ за следващата година.

Истината е, че много често не си даваме сметка за малките неща, които бихме могли да променим, но които всъщност биха оказали силно позитивно влияние върху живота ни. Ще ви дадем пример за 5 такива малки, но реалистични цели за изпълнение през 2015-та, които в края на годината ще ви накарат да се гордеете със себе си.

1. Опитайте да пиете повече чай

2015_6След като сме погълнали прилично количество храна и алкохол по време на празничния период, очаквано всички си поставяме за цел да отслабнем през новата година. Но колко от нас наистина успяват да го постигнат, без да си измислят оправдания и извинения защо не са успели или защо не е нужно?
Проучванията показват, че с годините хората напълняват и в повечето случаи не успяват да свалят килограмите, натрупани по празниците. Лесно и постижимо решение за промяна на тази тенденция, е да започнете да пиете билков чай. Много видове, като зеления, например, действат диуретично и помагат в борбата с излишното тегло. Друго тяхно предимство е голямото количество антиоксиданти, които помагат за красотата на кожата и за здравето на кръвоносните съдове.
2. Четете повече
След като завършим училище трудно намираме време или ни липсва желание да четем. В повечето случаи се настаняваме в леглото с книга в ръка и едва след 5-10 минути четене сме се пренесли в Страната на сънищата. Но всъщност четенето на интересна книга е не само приятно и отмарящо занимание, а и укрепва психическото ни здраве. Затова мислете за него като гимнастика за ума, помага за подобряване на паметта и за стимулиране на умствените способности.

За да не се откажете от тази цел, бихте могли на първо време да си купите колекция от кратки разкази. Или да се запишете в читателски клуб. Това е възможност да се запознаете с интересни хора и да подобрите (или най-малко да разнообразите) социалния си живот. Можете да си потърсите и списък с интересни книги в интернет. Така, черпейки от мнението на другите, ще имате винаги интересни заглавия под ръка.

3. Запишете се на някакъв курс

2015_7Натрупаният стрес в работата през изминалата година прави смяната на работното място примамлива цел за повечето от нас. За съжаление, предвид днешното състояние на пазара на труда, реализирането й може да се превърне в доста трудна задача.
Полезно и до някаква степен улесняващо е да се запишете на курс. Разгледайте обявите за работа и се насочете към дейност, с която бихте искали да се занимавате. Обърнете внимание какви умения и знания се търсят. Сравнете очакванията на работодателите с вашето CV и ако имате пропуски се запишете на подходящ за целта курс.
Един съвет от нас: Убедете се, че работодателите, към които сте се насочили, гледат с добро око на курса, който мислите да запишете. А също, и че той съвпада с вашето виждане за квалификация. Все пак трябва и да ви е приятно.
4. Направете си касичка
След големите харчове по празниците повечето хора си поставят за цел през новата година до подобрят финансовото си състояние. Звучи лесно, но в повечето случаи се проваляме с това обещание. Как да си помогнете?

Един добър начин да подобрите бюджета си през 2015 г. е да си направите касичка. Всеки ден (или по ваша преценка) пълнете буркан, аквариум, кутия или друг подходящ съд с дребни и не толкова дребни монети. Ще останете изненадани колко много пари ще спестите за съвсем кратко време. А след 2 – 3 месеца ще се нуждаете от нова касичка. И ако успеете да издържите до следващите зимни празници, спестяванията ви преспокойно ще могат да покрият разходите ви за подготовката.

5. Пътувайте често

2015_5Доста често, след като минат празниците и отново попаднем в рутината на ежедневието, се чувстваме потиснати и като затворени в капан. Но дори и да си поставим за цел обикалянето на Тайланд за 6 месеца, за повечето от нас това би било трудно реализуемо, нали?
Ако сте авантюристично настроени, вместо да правите резервация за обичайната дестинация, можете да се запишете за 2 – 3 седмици в доброволческа програма на място, което бихте искали да посетите. Така хем ще посетите екзотично кътче, хем ще разполагате с нужния бюджет. Може да проверите в интернет за подобни възможности, ще се учудите колко много такива има.
Или пък пътувайте на кратки разстояния от населеното място, в което живеете. Действайте без план и програма. Не се интересувайте от резервации и хотели. Просто опаковайте раницата, отидете на гарата/запалете колата и си харесайте дестинация. Подобни пътувания в повечето случаи не са особено бляскави или луксозни, но за сметка на това ще усетите тръпката от непознатото и различното. След няколко подобни пътувания ще останете изненадани колко приятни места има в близост до мястото където живеете.

Началото на една нова година винаги е подходящ момент да се замислим какво бихме искали да променим в живота си. И тъй като сами сме отговорни за пътя, по който се движим, да се постараем да гледаме по-позитивно на „нещата от живота“ и да оползотворяваме полезно времето си. Нека 2015 г. е по-радостна за всички ни! Успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.