MENU

…30 юли е Международен ден на чийзкейка

cheesecake_1

…30 юли е Международен ден на чийзкейка

30 юли е обявен за Международен ден на един от най-вкусните десерти – чийзкейка.

Първият чийзкейк е бил приготвен още през 776 г. пр. Хр. в Древна Гърция в чест на участниците в Олимпийските игри. А изкуството на приготвянето му е описано дори в цяла книга от прочутия гръцки лекар Аегимус.

cheesecake4

Десетки векове по-късно чийзкейкът се пренася и в Америка. Смята се, че появата му е свързана с производството на пастьоризираното сирене през 1912 година. То било достатъчно наситено и кремообразно, за да отговаря на изискванията за приготвянето на десерта.

cheesecake6

Днес чийзкейкът е популярен в цял свят. Традициите, залегнали от древността и обогатили вкусовите качества на десерта, го правят един от най-предпочитаните за консумация.

cheesecake5

Рецептата съществува в множество разновидности, родени от желанието на различните култури да я подобрят. Италианците, например, използват сирене “рикота”, американците и българите залагат на крема сирене, а в Южна Америка предпочитат да използват сладко от гуава – плод, чийто вкус наподобява круша и ягода. Можете да го срещнете както печен, така и суров. Суровият вариант е разпространен сред англичаните.

cheesecake2

Все пак някои съставки в рецептата за чийзкейк остават константни – натрошени бисквити за блата и плодове (пресни или от компот) за украса. В повечето случаи за заливка се използва и желатин, но някои предпочитат сметана.

Е, прияде ли ви се?

Written by:

Published on: 30/07/2014

Filled Under: Знаете ли, че...

Views: 4849

,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.