MENU

5 здравословни храни за сърцето

 

Здравословно хранене за сърцето

Здравословно хранене за сърцето

Няма съмнение, че храненето оказва категорично влияние върху функциите на сърцето и кръвоносните съдове. В зависимост от това каква е хранителната стойност на всяка една храна, попадаща в стомаха, нивата на кръвното налягане, холестерола, кръвната захар и всички останали жизнени показатели в тялото се понижават или намаляват. А това от своя страна облекчава или натоварва сърцето. И може да доведе до сериозни проблеми.

След продължителни изследвания канадски учени определиха 5 здравословни храни – помощници на сърцето. Ето кои са те:

ID-1001110611. Ябълките намаляват кръвното налягане. Флаваноидите, които се съдържат в тях успокояват кръвоносните съдове и защитават от високо кръвно налягане. Същият ефект имат и полифенолите в червеното вино.
2. Домати срещу сърдечен инфаркт. Червеният пигмент ликопен защитава от инфаркт. Препоръчително е да се включват в ежедневната закуска.
3. Здравословни мазнини. Когато става дума за мазнини, и то добри мазнини, вълшебната дума е Омега – 3 мастни киселини. Дългата им верига можете да си набавите предимно с риба, ленено масло и ядки. Те повишават чистотата на кръвта, намаляват количеството ммазнини в кръвта и действат като антиоксидант.
4. Рибата повишава активността. Освен Омега-3 мастни киселини, с рибата (скумрия, риба тон, сьомга) се усвояват и фуран мастни киселини, които според изследванията подсилват здравето на сърцето. За максимална доза се препоръчва комбинация от риба и морски водорасли.
5. Яйца за баланс на холестерола. Хранителните компоненти в състава им (протеини, витамини В12 и D, рибофлавин и фолиева киселина) понижават риска от инфаркт и стимулират сърдечните функции. Но е препоръчително да наблягате на белтъците, тъй като жълтъкът е около 90 % мазнини, което може да има отрицателен ефект. Един дневно е достатъчен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.