MENU

Болести според типа темперамент

temperament1

Болести според типа темперамент

Типът темперамент и душевното състояние на човек определят до голяма степен неговото физическо здраве, смятат психолозите. А болестите, възникнали под въздействие на емоциите те наричат психосоматични. За да разберете от какви оплаквания сте застрашени обаче, първо трябва знаете какъв темперамент имате. Предлагаме ви една бърза и кратка насока.

Според специалистите по психосоматични заболявания, емоциите, мислите и поведението често са в основата на множество заболявания сред които диабет, стомашни проблеми, екзема, сърдечни болести, язва. Страхът, например, често причинява болки в бъбреците. Гневът води до проблеми с черния дроб. Властните хора са склонни към хипертония, а болките в кръста и гърба са показател, че животът се възприема като тежест. Алергиите често се дължат на липса на емоционален контрол, а агресията и прекалената критичност са резултат от слаб имунитет и липса на положителни емоции.

На базата на тази причинно – следствена връзка, вижте предполагаемите болести за различните типове темперамент, класифицирани от Хипократ. Той разделя хората според характера им на 4 вида: холерици, меланхолици, флегматици и сангвиници.

temperament21. Холериците са най-вече нетърпеливи. А когато се вкопчат в някоя идея, трудно се преориентират към друга. Често страдат от заболявания на стомашно-чревния тракт (язва, гастрит, колит), сърдечно-съдови болести, проблеми със зъбите, неврози.
2. Меланхолиците са чувствителни и тихи хора. Най-често срещаните болести при тях са вирусни заболявания, депресия, проблеми с килограмите, слаба имунна система, нарушена обмяна на веществата, слаби капиляри, разширени вени, респираторни проблеми.
3. Флегматиците са слабо подвижни, търпеливи и уравновесени. Те трудно се адаптират към непозната среда. Асоциални са, консервативни и трудно променят навиците си. Най-често страдат от проблеми със стомаха, ставите, астма, лоша циркулация на кръвта и бъбречни заболявания.
4. Сангвиниците са живи, енергични, емоционални, любопитни, дисциплинирани, комуникативни. Те страдат от безсъние, проблеми с кръвното налягане, кръвта им трудно се съсирва, имат мигрена и болки в мускулите.

Е, към коя група принадлежите? Разбира се, не бива да забравяте, че тази връзка между болестите и темперамента в никакъв случай не е надеждна. Тя просто подсказва с какви неразположения можете да се сблъскате. Не е нужно да ви напомняме, че при всяко по-сериозно оплаквне трябва да се консултирате с медицинско лице и да избягвате самолечението.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.