MENU

Как да си направите висяща кошница за цветя?

koshnica

Как да си направите висяща кошница за цветя?

Висящите кошници, пълни с пъстри цветя, освежават екстериора на всяко жилище, разпръскват благоуханна наслада във въздуха и радват окото с неповторимо блаженство. При това можете да си ги изработвате сами – според собствения ви вкус и градинарски познания! Ето какво ви трябва.

1. Изберете кошница

Висящите кошници за цветя обикновено са изработени от твърда поцинкована тел. Но ако се разровите в килера на село, поразпитате роднини или се огледате в дома си, вероятно ще откриете някоя плетена кошница, която ще свърши същата работа. Или пък да купите от почти всеки пазар или магазин за битови стоки. В случай, че не сте придирчиви към детайлите, всякаква големина и форма ще ви свършат работа. Но все пак е добре да вземете предвид цялостния интериор и размер на дома си, както и растенията, които ще засадите. Ако ще се развиват и растат, подберете по-голяма.

koshnica2

2. Направете вътрешна облицовка на кошницата

Облицоването на кошницата отвътре е най-добрият начин да задържите почвата на мястото й, да намалите нуждата от поливане и да придадете цялостна компактност на творението си. Най-подходящи за целта са торфеният мъх и политиленът. Преди да ги поставите направете няколко дупки в тях, за да осигурите добро просмукване на водата при поливане. За големи кошници е добре да комбинирате двата материала (като продупчите малки дупки в полиетилена и го сложите над мъха).

koshnica1

3. Изберете почва

Подберете почва за цъфтящи или зелени растения с високо качество, към нея добавете малко бавно-действаща тор и разбъркайте добре преди да напълните кошницата.

koshnica6

4. Подберете укрепнали цветя

За нова висяща кошница са подходящи вече развити и здрави растения, които са цъфнали или пред период на цъфтеж. В средата засадете големите стръкове, а около тях и по периферията – по-малките. Ако искате да ги разпределите по стените на кошницата, пробийте дупка в облицовката и внимателно прокарайте корените през нея към почвата. Най-красиво би се получило да комбинирате няколко различни вида и цвята, така че да се оформи една пъстра ароматна феерия. Сред най-подходящите са Латинка, Лобелия, Мушкато, Петунии, Градинска бегония, Камбанки, Фуксия.

koshnica7

5. Монтирайте кошницата

Въпреки че можете да окачите висящата цветна кошница в някоя стая в дома, тя е най-подходяща декорация за балкона или градината, тъй като при поливане водата трябва да се оттича. Помислете какви цветя сте засадили и каква светлина изискват – слънце, сянка, полусянка, и изберете съответното място. Тъй като кошницата ще е доста тежка и ще натежава дори повече при всяко поливане, трябва да подсигурите стабилна опора. Там монтирайте здраво кука за закачване и на нея окачете въжето или веригите, на които виси кошницата (най-лесно е да я прихванете през дръжката или с кукички отстрани по периферната рамка).

koshnica8_1

Е, какви цветя бихте засадили в първата си висяща кошница?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.