MENU

5 популярни мита за рака на гърдата

 

5 популярни мита за рака на гърдата

5 популярни мита за рака на гърдата

Ракът на гърдата е като чума на XXI в. Все пак не бързайте да се паникьосвайте. Макар ракът на гърдата да има определена симптоматика, за него съществуват и множество митове, които причиняват ненужна тревога у представителките на нежния пол. Ето най-популярните сред тях.

Бучката в гърдата е тумор
Грешно. Според данните от проучванията много малък процент от бучките в гърдите се оказват канцерогенни. Много жени имат доброкачествени кисти или мастни образувания, което обаче не означава, че трябва да бъдат игнорирани, особено ако са новопоявили се или са придружени с други симптоми.

rak_garda1Размерът на гърдите има значение
Грешно. Въпреки широко разпространения мит, че жените с по-големи гърди са изложени на по-голям риск от рак на гърдата, учените отричат връзка между размера на гърдите и заболяването. Затова, без значение какъв е размерът на вашите, спазвайте стриктна профилактика.
Ракът на гърдата е генетично обусловен
Грешно. Оказва се, че едва 15 % от жените с рак на гърдата са били генетично предразположени. В семейната история на останалите 85 % заболяването не се среща.
От рак на гърдата са застрашени само възрастните жени
Грешно. Макар проучванията да показват преобладаваща възраст над средната при пациентките с рак на гърдата, около 25 % от новите случаи са диагностицирани при жени под 40-годишна възраст. Затова е препоръчително всяка жена да се подлага на редовни профилактични и самостоятелни прегледи и да се запознае с особеностите на заболяването.

Сутиените с банели причиняват рак на гърдата
Грешно. Твърденията, че сутиените с банели предизвикват рак на гърдата, защото притискат лимфните възли и по този начин предизвикват натрупване на токсини, са научно опровергани. Никакъв модел сутиени, нито стягането, което оказват върху гръдния кош са причина за образуване на тумори..

Според проучванията само в САЩ една на всеки три жени има страшната диагноза. А най-лошото е, че в повечето случаи заболяването се открива в напреднал стадий. Затова специалистите по женско здраве съветват всички дами да се подлагат на редовни профилактични прегледи. Добре е на 20- и 30-годишна възраст да посещават мамолог веднъж на 3 години, а с навършване на 40-годишна възраст да зачестят на веднъж годишно.

Written by:

Published on: 04/02/2014

Filled Under: Полезни факти

Views: 2869

,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.