MENU

5 начина да се ободрим след празниците

zima5

5 начина да се ободрим след празниците

Навеселихме се, натанцувахме се, наядохме се и помързелувахме. Време е да се върнем към нормалния си ритъм на живот, включително към работата. Това обаче не е толкова просто, особено за онези, които са имали дълга почивка. Как да направим прехода по-лесен? Ето няколко доказани варианта. Следвайте ги и превключването от пасивен на активен режим няма да изглежда (и да се чувства) толкова радикално.

obodrqvane_praznici11. Раздвижете кръвта с бърза студотерапия
Въпреки че първият сняг най-сетне падна, ако във вашия регион не е достатъчно, или излизането навън ви изглежда неприемливо, вместо разтриване със сняг можете да опита обливане със студена вода. Но няма нужда да измръзвате – процедурата трябва да бъде в рамките на 10 – 15 секунди (5-минутна процедура е полезна само след сауна). Първото изтръпващо усещане минава мигновено, заменено от приятен хлад, който ободрява и повдига настроението. Идеалният вариант е да го направите преди работа и цял ден ще сте като заредена батерийка!
2. Или опитайте с контрастен душ
Контрастният душ е най-сигурният начин да се съвземете бързо след празничната меланхолия. Той не само ще подобри обмяната на веществата, но и ще стимулира кръвообращението, ще укрепи и прочисти кръвоносните съдове. Разбира се, не е необходимо да предизвиквате шок за организма, сменяйки ледена вода с гореща – такива драстични промени в температурата не са нужни. Просто в началото се обливайте с вода, с приятна за тялото температура. Постепенно я увeличете до горещината, която можете да понесете (в разумни граници). И след минута преминете на студен режим. Повторете процедурата три пъти. И завършете със студен душ.

3. Наблегнете на правилните напитки

Смята се, че кафето помага да се ободрим. Въпреки това, тази напитка има своите „странични ефекти“ и не е редно да се консумира по всяко време на деня. Но една чаша чай от джинджифил със сигурност ще свърши работа. Или опитайте да си пригответе енергийна напитка от една щипка канела, щипка джинджифил и ванилия – всичко това трябва да залеете с чаша гореща вода и след пет минути да изпиете.

Прочетете още:

Чай от джинджифил – еликсир за здраве

Как да се събудите без кафе

obodrqvane+praznici24. Правете си самомасаж
Свийте пръстите на ръката, като гребен и ги плъзнете с натиск от центъра на тила до ушите. Очите в този случай трябва да бъдат затворени. Само 3 – 4 минути стимулация на скалпа ще ви зареди с жизненост за няколко часа. Друг вариант е около една минута да стимулирате обратно на часовниковата стрелка точката в основата на черепа – това укрепва и подобрява концентрацията. Перфектно тонизира и масажирането на зоната от стъпалата до коленете със смес от мед и пипер или алое.
5. Спасете се с гимнастика
Навеждането, коремните преси и стречингът са вашето спасение! Или опитайте т. нар. „гимнастика за мързеливи”, която можете да правите, без да ставате от леглото. Опънете бавно стъпалата напред, опитвайки се да докоснете леглото, и ги изправете към себе си, усещайки как се разтягат мускулите на краката. Повторете 10 – 15 пъти. След това сгънете в коленете и бавно ги спуснете едно по едно навътре като се стараете да докосвате леглото. Повторете също по 10 – 15 пъти. Това упражнение подобрява циркулацията на кръвта в тазобедрените стави и тазовите органи. И накрая, застанете в поза „котка“ и десет пъти извийте гърба нагоре и надолу.

Прочетете още:

Упражнения за по-добро кръвообръщение

Written by:

Published on: 03/01/2019

Filled Under: Съвети

Views: 8538

One Response to 5 начина да се ободрим след празниците

  1. Avatar Почти ободрена почитателка says:

    Не вярвах, че има начин да се ободрим след празниците, но…. щом има цели пет начина, хахаха, това наистина е върховно!!!! Тръгвам да ги следвам!!! Все нещо трябва да помогне !!! Благодаря предварително на спасителката !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.