MENU

ТЕСТ: “Имам ли свръхчувствителна кожа?”

svrah4uvstvitelnost

ТЕСТ: “Имам ли свръхчувствителна кожа?”

Кога кожата започва да се определя като „свръхчувствителна”? Изобилието от информация невинаги улеснява преценката: в днешно време насищането на пазара на продукти, списания и онлайн публикации на тема козметика доведе до несигурност у много потребители. Всеки, който чете достатъчно коментари онлайн и блогове за красота, може да се зачуди при появата и на най-слабото парене: „Това алергия ли е?”

Този тест ще ви помогне да определите дали имате нормална, чувствителна или свръхчувствителна кожа. А също и каква е препоръчителната ежедневна грижа за чувствителна и свръхчувствителна кожа.

1. Имате ли заболявания на кожата?

A) Никога не са ми диагностицирали заболяване на кожата.
B) Никога не са ми диагностицирали заболяване на кожата, но понякога тя реагира към определени козметични съставки.
C) Диагностицирали са ми някое от следните заболявания: розацея, купероза, псориазис, екзема, алергия (например към полени или домашен прах).

2. Как реагира кожата ви към стресови фактори като студен вятър, сух въздух или жега?

A) Може леко да се зачерви, но бързо възвръща нормалния си цвят, когато стресовият фактор вече не е наличен.
B) Зачервява се, има слабо неприятно усещане и кожата се нуждае от няколко часа, за да възвърне нормалното си състояние.
C) Зачервява се, появяват се неприятни усещания като парене и кожата има нужда от няколко дни – понякога дори седмици – за да се нормализира.

3. Как реагира кожата ви, когато пробвате нови продукти?

A) Не съм имал/а непосредствени реакции.
B) Понякога усещам кожата си опъната и леко парене при нанасяне на нов крем, но не се случва много често.
C) Обикновено кожата ми реагира към всички нови продукти с парене, сърбеж и зачервяване. Много ми е трудно да намеря продукти, които кожата ми да понася без реакция.

4. Кожата ви променя ли се, когато консумирате алкохол или пикантни храни?

A) Не.
B) Бузите ми се зачервяват.
C) Зачервява се, пари и са необходими часове, за да се успокои.

5. Как бихте описали кожата си?

A) Като цяло нормална – понякога ми се иска порите ми да са по-малки.
B) Имам кожа с фини пори.
C) Имам порцеланова кожа с много фини пори – хората често я коментират.

6. Какво се случва, когато миете лицето си с твърда или с много хлорирана вода?

A) Нищо особено.
B) Кожата ми се опъва и искам да нанеса крем веднага.
C) Кожата ми гори. Не е лесно да я успокоя след това.

7. Ако измиете лицето си със студена вода, подсушите го и после притиснете попивателна хартия към лицето си, какво виждате на хартията?

A) Мога да видя ясен отпечатък на лицето ми, особено от носа и брадичката.
B) Мога да видя къде е бил носът ми.
C) Нищо.

8. Какво се случва, ако използвате скраб за лице?

A) Нищо.
B) Понякога след това кожата ми се опъва и се зачервява.
C) Не мога да използвам пилинг продукти: те предизвикват парене по кожата ми и са необходими часове, за да се успокои.

Повече отговори А: Нормална кожа

Кожата ви е балансирана. Има интактна бариера и реагира нормално на физически, химически и емоционален стрес. Необходимо е да адаптирате грижата за кожата към състоянието ѝ, т.е. зависи от това дали кожата ви е например суха или по-мазна, за да ѝ дадете това, от което се нуждае. Оптималната грижа може да подобри външния вид на кожата. Изглежда, че не е нужно да се притеснявате от козметичните съставки.

Повече отговори B: Чувствителна кожа

Имате леко нарушена бариерна функция и повишена чувствителност на кожата. Препоръчително е да наблюдавате към какво реагира кожата ви и да адаптирате ежедневната си грижа. За конкретни съвети, прочетете по-долу.

Повече отговори C: Свръхчувствителна кожа

Границата между свръхчувствителната и чувствителна кожа не е абсолютно ясно разграничима, но ако имате най-много отговори “c”, вероятно имате хиперчувствителна кожа. Тя реагира по сходен на чувствителната кожа начин, но реакциите са по-силно изразени и продължават по-дълго.

И тъй като вторият и третият тип се нуждаят от по-специално внимание, ви предлагаме няколко съвета за грижа за чувствителна и свръхчувствителна кожа за максимално комфортно усещане.

1. Съществуващи кожни заболявания като розацея или екзема са често свързвани със свръхчувствителната кожа. Ако сте диагностицирани с подобно заболяване, необходимо е да приспособите ежедневната грижа за кожата към нуждите на свръхчувствителната си кожа, за да не попаднете в омагьосания кръг нарушена бариерна функция – много чувствителна кожа.

2. Напълно нормално е кожата да реагира към фактори като вятър или екстремни температури с увеличен приток на кръв. При здравата кожа обаче кръвоносните съдове се свиват веднага щом външните стимули изчезнат и зачервяването бързо затихва. Колкото по-дълго време остава зачервяването, толкова е по-вероятно кожата да е възпалена, което – в зависимост от сериозността – предполага чувствителна или много чувствителна кожа. В този случай е препоръчително да избягвате стресови фактори като сауна и е хубаво да носите шапки и шалове, за да предпазте кожата си от UV лъчи и студен вятър. Новите продукти Eucerin AntiREDNESS облекчават неприятните усещания като зачервяване на кожата благодарение на противовъзпалителната съставка Ликохалкон А. Eucerin AntiREDNESS Коригиращ дневен крем против зачервяване SPF 25 допълнително прикрива зачервяването, тъй като съдържа зелени пигменти. Ако основните оплаквания са неприятно усещане, Eucerin UltraSENSITIVE е правилното решение. Съставката SymSitive ефикасно третира източника на хиперчувствителност.

EUCERIN-HyperSensitive-AntiRedness-how-it-works

3. В най-лошия случай свръхчувствителната кожа може да реагира към стандартни шампоани, кремове и почистващи продукти. Колкото по-често ви се случва подобна реакция, толкова по-сериозно трябва да избягвате съставки като агресивни сърфактанти, алкохол, парабени, парфюми и консерванти, когато купувате нови продукти. Новите продукти Eucerin® AntiREDNESS и UltraSENSITIVE са специално разработени и тествани за нуждите на свръхчувствителната кожа.

4. Съвет за измиване на косата: при чувствителна и свръхчувствителна кожа е препоръчително да отмивате шампоана с глава надолу, за да избегнете пяната да се стига по кожата на лицето ви, тъй като това може да се окаже дразнител за нарушената ви кожна бариера.

5. Пикантните храни и алкохолът също могат да бъдат дразнители. При пациенти с розацея те могат да предизвикат „изчервяване”, неочаквано, неприятно и упорито зачервяване на лицето. Всеки, на когото бузите се зачервяват след чаша вино, има предразположеност към чувствителна кожа. Може да се опитате да охладите зачервяването като нежно допрете влажна кърпа до затоплената кожа. Но кърпата не трябва да бъде прекалено студена, за да не предизвикате друга нежелана реакция.

6. Размерът на порите се определя от много неща, включително от количеството себум в кожата. Колкото по-суха е кожата, толкова по-фини са порите. Недостатъкът: сухата кожа може да стане чувствителна и свръхчувствителна много по-бързо, отколкото нормалната или мазната кожа.

7. Калциевите йони във водата като хлора са възможни иританти на кожата. Колкото по силни и бързо реагирате към тях, толкова по-вероятно имате чувствителна / свръхчувствителна кожа. За да избегнете нежелани реакции, подсушете кожата си веднага  след измиване и нежно я почистете с продукт без алкохол.

8. Тестът с попивателна хартия показва колко себум се произвежда от кожата. Сухата кожа ще остави много по-малко следи по хартията – това е индикация, че кожата е по-вероятно да реагира с чувствителност към неправилна грижа.

9. Пилинг процедурите по механичен начин отстраняват мъртвите клетки от роговия слой на кожата. При чувствителната и много чувствителната кожа те трябва да се избягват. Кожата е препоръчително да се измива нежно с продукти като Eucerin UltraSENSITIVE Почистваща емулсия.

Всички продукти на Eucerin® за много чувствителна кожа имат отлична ефикасност и поносимост върху свръхчувствителната кожа. Те съдържат восъци, които подхранват и хидратират кожата. Формулата им е максимално изчистена и не съдържа консерванти, парабени, парафин, парфюми, алкохол, оцветители и емулгатори (с изключение за последните две на Eucerin AntiREDNESS Коригиращ дневен крем против зачервяване SPF 25)

hypersensitive_1

Продуктите Eucerin® UltraSENSITIVE съдържат SymSitive, иновативна активна съставка, специално разработена за много чувствителна кожа. SymSitive ефективно успокоява хиперрекацията на кожата, като третира източника на чувствителност, осигурявайки незабавно облекчение и защита на кожата.

  • Eucerin® UltraSENSITIVE Почистваща емулсия, 100 ml
  • Eucerin® UltraSENSITIVE Успокояващ крем за суха кожа, 50 ml
  • Eucerin® UltraSENSITIVE Успокояващ крем за нормална и смесена кожа, 50 ml

Продуктите Eucerin® AntiREDNESS са специално създадени за зачервена чувствителна кожа, примерно при розацея и купероза, като комбинират две активни съставки. В допълнение към успокояващия SymSitive*, съдържат Ликохалкон А, който ефикасно намалява зачервяването и успокоява кожата.

  • Eucerin® UltraSENSITIVE Почистваща емулсия, 100 ml
  • Eucerin® AntiREDNESS Коригиращ дневен крем против зачервяване SPF 25, 50 ml
  • Eucerin® AntiREDNESS Успокояващ крем против зачервяване, 50 ml

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.