MENU

Тиквички – порция здраве през лятото

zucchini-vegetable-fruits-flowers-top-ultra-hd-wallpapers-2560x1440

Тиквички – порция здраве през лятото

Тиквичките са съществена част от кухнята на много народи по света, включително българската. През пролетта и лятото те присъстват като основно ястие или гарнитура при почти всяко хранене за деня, а поради отличната им „адаптивност“ към вкуса и аромата на останалите зеленчуци се откриват в почти всяка гозба. И това е похвално, защото всъщност тиквичките са изключително полезни за организма. Ето как!

Едно от най-хубавите предимства на тиквичките е, че могат да се консумират както сготвени, така и сурови. С твърда кора, наподобяващи краставица, те са от онези природни творения, които по правило трябва да се числят към зеленчуците, но всъщност са плодове. И които ще бъдат от голяма полза за здравето ви, ако включвате по порция в менюто си през лятото.

tikci4ki31. Тиквичките са силно хранителни за организма. Те съдържат магнезий, фосфор, калий, мед, фолиева киселина (витамин В9), рибофлавин (витамин В2), цинк, протеини, желязо, калций и витамин К.
2. Фосфорът и магнезият в тиквичките, поддържат костите здрави. Това е особено полезно за жените в трета възраст, защото държи далеч остеопорозата.
3. Тиквичките са идеални за вас, ако страдате от дефицит на витамин С. Така ще си осигурите превенция срещу кожни проблеми, като лезии, например. Освен това, заради голямото съдържание на антиоксиданти, тиквичките имат и анти-ейдж и противовъзпалителни свойства.
4. Редовната консумация на тиквички може да намали болезнените симптоми на ревматоиден артрит, както и риска от множествена склероза.
5. Тиквичките съдържат витамин А и антиоксидантното вещество лутеин, които предпазват зрението от заболявания.
tikvi4ki16. Тиквичките са много ефективни при запек, тъй като са богати на фибри и същевременно предпазват от развитие на рак на дебелото черво.
7. Включването на порция тиквички в ежедневното меню (или поне няколко пъти седмично) може да сведе до минимум риска от сърдечни проблеми и инсулт, тъй като намаляват нивата на отговорния за тях протеин хомоцистеин.
И така, след като ви доказахме с факти колко полезни за здравето са тиквичките, не ви остава друго освен да сложите престилката и да забъркате някоя вкусна лятна гозба с тези витаминозни плодо-зеленчуци. За вдъхновение можете да разгледате нашите идеи за рецепти:
Редена мусака от тиквички
Пълнени тиквички на фурна
Зеленчукови кюфтенца

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.