MENU

“Приключенията на мотовете” – част I

10344014_10203869108273373_1282824621_o_1

“Мотовете ни напомнят, че доброто винаги ще съществува” – Р.Н.

Автор: Радостина Николова
Илюстрации: Мелина-Елина Бондокова
Издател: „Moтове” ЕООД
Разпространява: БГкнига
Страници: 96
Цена: 8,70 лв.

Една детска книжка за малки и големи, и едни… мотове

10335879_10203869107553355_444956088_n_1„Хората не са нещастни, Мукс. Те просто не знаят как да бъдат щастливи по друг начин. Отвикнали са…” – из „Приключенията на мотовете”
Мотовете са пухкави и добродушни същества, които живеят спотаени в гардероба, обагрени в шарените цветове на любимите ни дрехи. Нещо обаче ги тревожи…
Хората са станали тъжни и затворени, и това им влияе. Мотовете малко по малко губят цветовете си и има опасност да изчезнат завинаги. Ще успеят ли да измислят план как да помогнат на хората? Ще успеят ли да направят света малко по-добър?
Ние възрастните също имаме какво да учим от тези чудати същества, сгушени невидими в гардеробите ни, които носят в себе си огромно добро сърце под пластовете шарена козинка. Не ги познаваме, но те имат нужда от нас. И ние имаме нужда от тях. Защото мотовете ни напомнят, че доброто винаги ще съществува.” – Радостина Николова, автор
„Приключенията на мотовете” е първата книга на Радостина Николова. Тя е работила дълги години като редактор в различни утвърдени печатни и онлайн медии. Има над 500 публикации в различни сфери и интервюта с известни личности от български и световен мащаб. Радостина обожава писането и обича да изпробва различни стилове, адаптирайки се според стила на медията и нейната аудитория. Признава, че писането на книга, особено детска, никога не й е било цел.

motove1_1Първоначалната идея за създаването на мотовете идва от съпруга на Радостина – Андрей. Именно той вдъхва живот на измислените герои под формата на увлекателни приказки, които периодично се вдъхновява да й разказва. Тя пък от своя страна се изкушава да запамети на хартия малките същества и тяхната небивала история. Пишейки, Радостина осъзнава, че понякога не си даваме сметка как сме попаднали в един кръговрат, в който сякаш на моменти забравяме как да се радваме на дребните неща в ежедневието си, на слънчевите лъчи, на усмивките на децата си…
Така се ражда „Приключенията на мотовете”увлекателно четиво за деца, което поучава, интригува и говори на език, предизвикващ усмивка както в малчуганите, така и в техните родители.

motove_2Мелина-Елина Бондокова завършва анимация в София. За дългите години практика е успяла да установи авторитетно име в чужбина и България като илюстратор на книги и комикси. Някои от многото й късометражни анимационни филми са взимали участие на различни фестивали в у нас, в Румъния, Италия, и Великобритания. В момента е един от основателите на Студио за анимация Павилион. „Анимацията те учи да уважаваш мнението на другия, дори да не си съгласен понякога, защото две глави винаги мислят по-добре от една”, твърди Мелина.
„Прочетох „Приключенията на мотовете” на един дъх, но се спирах и препрочитах веселите моменти отново и отново, и си представях в цялата тази магия и във всяка ситуация малкия ми племенник. Това беше моята книжка. Авторите се оказаха млади ентусиасти като мен и ми дадоха пълна свобода да си експериментирам, колкото искам. Когато се запознах с Ради и Андрей, те ме заразиха с желание и ентусиазъм, вдъхновиха ме. Книжката е огледало на двама млади и позитивни хора, които въпреки трудностите, не се отказват да създават весели и положителни емоции, с които да облъчат колкото се може повече хора. Вече работим и по втората част от поредицата. Нямам търпение да видя и нея реализирана.”, споделя Мелина.

 

Written by:

Published on: 10/05/2014

Filled Under: Книги

Views: 3086

, ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.