MENU

Романтиката лекува нервите

Романтиката лекува нервите

Романтиката лекува нервите 

Романтичните отношения са много полезни за хората и способстват за развитието на личността, смятат учени от университетите на Йена и Касел.

Специалистите изследвали как влияят романтичните отношения на един от основните компоненти на личността – нервите.  В продължение на девет месеца те проследявали поведението на 245 двойки на възраст 18-30 години. Те оценявали степента на невротичност и удовлетвореност на отделните личности. Доброволците е трябвало също да анализират сценарии на житейски ситуации от гледна точка на значимостта им за отношенията.

Ако показателите за невротичност са високи, човек страда от тревожност, раздразнителен е. Повишава се рискът от депресии и се намалява самооценката. Като цяло може да бъде констатирано недоволство от личния живот. Установено било, че хората с висока степен на невротичност възприемали околния свят по особен начин. Те реагирали по-остро на отрицателните стимули и по-често са интерпретирали двусмислените ситуации в негативна светлина.

Нещата се променяли обаче, когато същите тези хора имали романтична връзка. Ефектът бил постиган благодарение на това, че партньорите взаимно се подкрепяли. Положителните емоции и опитът от общуването с любим човек положително са променяли когнитивните позиции, отразяващи се на възприемането на света.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.