MENU

Що е то интуиция и как да я подсилите?

intuiciq1

Що е то интуиция и как да я подсилите?

Интуиция се нарича усещането, което ни обзема преди да предприемем някакво действие. То може да се появи под формата на приповдигнато настроение, за което няма видима причина или безспокойство, което ни кара тревожно да се озъртаме, за да открием източника му. Понякога силата на интуицията е толкова голяма, че се усеща като топка в стомаха и чувството, че ни очакват неприятности води до почти физическа болка.

Интуицията се нарича още „шесто чувство” и хората, у които то е развито, са смятани за истински късметлии. Тайничко завиждаме на познатите си, които разказват как са имали усещането, че нещо ще се случи и то се е случило! Но истината е, че това не е свръхестествена дарба и всеки я притежава. Но дали я разпознаваме? Всичко е въпрос на психологическа нагласа, така че да й се доверим и послушаме, когато ни изпраща сигнали.

intuiciq_1Интуицията може да бъде ключ към успеха или предупреждение за неприятности. Психолозите я описват като способност за събиране на моментни съзнателни и несъзнателни впечатления, които хората използват, отнасяйки ги към съответната ситуация. И внезапното просветление, което ги обзема понякога, е плод именно от мозъчната дейност, която започва работа след като нещо „й се стори познато”.
Според специалистите интуицията е разположена в дясната половина на мозъка, а логиката в лявата. След като знаем, че жените използват повече дясната половина, а мъжете лявата, то явно откриваме първоизточника на „женската интуиция”. А хората, които разсъждават рационално и логично, трудно улавят сигналите на интуицията.
Установено е още, че отворените към нетрадиционни науки личности в много по-голяма степен притежават шесто чувство и ръководят постъпките си от него. Ако и вие не сте жертва на предразсъдъците и искате да подсилите силата на интуицията си, може би ще обърнете внимание на следващите стъпки, които ще ви помогнат да моделирате свръх сетивността си.

1. Обръщайте внимание на физическите сигнали. Интуицията е неделима част от физическото състояние, но къде точно се крие? Типични нейни проявления са сърбеж в носа, трептене на клепача, ускоряване на сърдечния ритъм, нервност, напрежение в стомаха… Тези усещания са предвестник на неприятности и лесно се предусещат. Радостното шесто чувство е по-трудно уловимо, но все пак лекотата и веселото настроение, с което се събуждате понякога е залог за късметлийски ден.

intuiciq22. Задавайте си въпроси. Ако сте раздвоени как да постъпите в професионален или личен план, опитайте следното: запитайте се какво решение трябва да вземете с кратък отговор „да” или „не”. Обърнете внимание на физическите сигнали и при двата отговора. Задайте въпроса отново. Усетите ли тревога при един от двата отговора вземете противоположното решение.
3. Водете си записки. В дневник или на компютъра си записвайте емоциите, които ви ръководят при взимането на решения. Описвайте подробно как сте се чувствали в една или друга ситуация. След няколко дни прочетете написаното. Ще откриете съвпадения с чувствата, които ви вълнуват всеки ден, но четейки текста ще анализирате по-добре поведението си и ще улавяте със задна дата интуитивните сигнали. С времето ще се научите да ги разчитате.
4. Анализирайте сънищата си. Според специалистите един от най-ефективните методи за подсилване на интуицията е да програмирате сънищата си. За целта преди лягане помислете за нещо. Задайте си въпроси и разгледайте проблема от всички възможни ъгли. Почти сигурно е, че сънят ви ще е изпълнен с тези мисли и решението ще се прокрадне в него. Упражнявайте се всяка вечер и анализирайте резултатите от съня и действителността.

5. Споделяйте намеренията си. Когато се колебаете как да постъпите се допитвате до приятелския си кръг. За да ви дойде на помощ интуицията, се вслушайте в това, което ви съветват. Възможно е на подсъзнателно ниво да се взели вече решение, но ако някой ви побутва в друга посока вие реагирате с недоверие. Ако питате със съмнение „мислиш ли?’’ или „аз мислех друго да направя”, то значи вътрешното ви „Аз” ви съветва да постъпите по друг начин. Каквото и решение да вземете, спомнете си физическите сигнали по време на разговора. Те ще ви подскажат как да постъпвате занапред.

Не на последно място, за да засилите интуицията си разширете кръга от познания. Обръщайте внимание на малките неща и как те влияят върху поведението ви. Така ще изострите сетивата си и скоро те ще бъдат радара, с който ще засичате какво ви очаква.

Written by:

Published on: 29/04/2014

Filled Under: Психология

Views: 6022

,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.