MENU

Прощално писмо от Габриел Гарсия Маркес

markes

Прощално писмо от Габриел Гарсия Маркес

Няколко дни след смъртта на великия колумбийски писател и нобелов лауреат за литература Габриел Хосе де ла Конкордия Гарсия Маркес, наричан за по-кратко Габриел Гарсия Маркес, всички започнаха да си спомнят и тиражират неговото Прощално писмо. Ние от Sense4Style.com също го публикуваме като израз на дълбока почит и преклонение пред таланта на този майстор на перото, чиито безсмъртни романи са се превърнали в крайъгълен камък на личното ни литературно просветление…

Ако Бог забравеше за момент, че съм една парцалена кукла и ми подареше късче живот, може би нямаше да казвам всичко, което мисля, но със сигурност щях да мисля всичко това, което казвам тук.

Бих придавал стойност на нещата не спрямо това колко струват, а спрямо това, което означават.

Щях да спя малко, да мечтая повече, защото за всяка минута, когато затваряме очите си, губим 60 секунди светлина. Бих продължил, когато другите спираха, бих се събуждал, когато другите спяха. Бих слушал, когато другите говореха и колко бих се наслаждавал на един хубав шоколадов сладолед!

Ако Бог ми подареше късче живот, бих се обличал просто, бих лежал по очи пред слънцето, оставайки непокрито не само тялото си, но и душата си.

Боже, ако можех, бих изписал омразата си върху леда и бих чакал да изгрее слънцето. Бих изрисувал върху звездите с вдъхновението на Ван Гог едно стихотворение на Бенедит, а песен на Шерат би била серенадата, която бих подарил на Луната. Бих поливал със сълзите си розите, за да почувствам болката от прегръдката им…

Боже, ако имах едно късче живот… Нямаше да оставя да премине дори един ден, без да кажа на хората, че обичам, че ги обичам. Бих накарал всеки мъж и жена да повярват, че са мои любими и бих живял влюбен в любовта.

На хората бих посочвал колко грешки правят, като мислят, че спират да се влюбват, когато остареят, без да разбират, че остаряват, когато спират да се влюбват! На малкото дете бих дал крила, но бих го оставил само да се научи да лети. На възрастните бих показал, че смъртта не настъпва в резултат на преклонната възраст, а в резултат на забравата.

Научих толкова неща от вас, хората… Научих, че всички искат да живеят на върха на планината, без да знаят,че истинското щастие се намира в начина, по който изкачваш стръмния склон. Научих, че когато новороденото за първи път стисне в малката си длан пръстта на баща си, го пленява завинаги. Научих, че човек бива оправдан за това да гледа другия отвисоко само, когато трябва да му помогне да стане.

Винаги трябва да казваш това, което чувстваш и винаги да правиш това, което мислиш.

Ако знаех, че днес би бил последният път, когато щях да те гледам как спиш, бих те прегърнал и бих се помолил на Господ да мога да стана пазител на душата ти. Ако знаех, че това ще бъде последният път, когато те гледам как излизаш от вратата, бих те прегърнал и бих ти подарил целувка. Ако знаех, че това е последният път, когато ще чуя гласа ти, бих записвал всяка твоя дума, за да мога да ги слушам отново и отново. Ако знаех, че тези са последните моменти, когато те виждам, щях да ти казвам “обичам те” и нямаше глупаво да мисля, че ти вече го знаеш.

Винаги има едно утре и животът ни дава и други удобни възможности, за да направим нещата така, както трябва, но в случай, че направя грешка и ни остава само днес, бих искал да ти кажа колко те обичам и че никога няма да те забравя.

Утре -то не е гарантирано за никого – нито млад, нито стар. Днес може да е последният път, когато виждаш хората, които обичаш. Затова не чакай повече, направи го днес, защото ако утре-то никога не дойде, със сигурност ще се разкайваш за деня, когато не намери време за една усмивка, една прегръдка, и беше много зает, за да направиш действителност последното им желание. Дръж тези, които обичаш, близо до себе си, кажи им шепнешком колко много имаш нужда от тях, обичай ги и се отнасяй с тях добре, намери време да им кажеш “извинявай”, “прости ми”, “моля те”, “благодаря” и всички думи, изразяващи любов, които знаеш.

Никой няма да се сети за скритите ти мисли. Поискай от Господ силата и мъдростта, за да ги изразиш. Покажи на приятелите си какво означават за теб. Ако ти не кажеш това днес, твоето утре ще бъде такова, каквото бе и вчера. И ако никога не направиш това, нищо няма да има значение.

Въплъти мечтите си. Това е миг от миналото…“

 

И макар всъщност Прощално писмо да не е писано от Маркес, а от мексиканския вентролог (човек, говорещ с корема си) Джони Уелч като реч за куклата му (всъщност и името на самата поема е “Кукла”) и грешно публикувано в перуански ежедневник с името на Маркес, то звучи така мъдро, неподправено и проникновено, че всички са свикнали да мислят за него като за Прощалното писмо на Габриел Гарсия Маркес. А кой може да каже със сигурност кое е истина? И не е ли по-важно не кой го е писал, а какво е написал?

Сътворено през далечната 2000 г. писмото е толкова актуално за съвремието, че все едно е писано вчера. В него сякаш са събрани всички онези най-простички и същевременно тъй илюзорни на моменти истини. Истини, в които всеки може да намери по нещо за себе си. Послание пропито с толкова любов към света и към хората, търсещи смисъла на живота около себе си, забравяйки, че той е вътре в тях. Любов, бликаща само от едно сърце.  Но какво – всеобхватно, хуманно, истинско! Нали?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.