MENU

“Оставени в мрака”

 

 

Автори: Тони Райт, Греъм Гин
Страници: 272
Цена: 21,00 лв.

Книгата “Оставени в мрака” предлага по оригинален и увлекателен начин напълно нов подход за възприемане на развитието и разделянето на мозъчните функции при човека между лявото и дясното полукълбо.

COVER Ostaveni v mraka_2Теорията изложена тук е изключително свежа, неочаквана и нова, така че най-вероятно ще отнеме доста време преди еволюционни антрополози и психолози да започват да я възприемат, но идеите в тази книга без съмнение ще окажат въздействие.
Тя може и трябва да се вземе предвид в бъдеща дискусия за произхода и еволюцията на човека – споделя в свое изказване Колин Гроувс – професор по биологична антропология в Училището по археология и антропология към Австралийския национален университет и автор на няколко книги. Според него изложената теория е напълно нов поглед върху еволюцията на човешкия мозък.
“Много вероятно е реакцията към тази книга наистина да бъде предимно съпротивителна. Авторите й несъмнено ще бъдат заклеймени като отцепници, неквалифицирани да коментират такава сериозна тема като еволюцията на човешкото съзнание, а идеите й ще бъдат осъдени като еретични. Те действително са еретични в контекста на това, което си мислим, че знаем за човешката еволюция и най-вече за аномалната еволюция на човешкия мозък и съзнание. Но това ни напомня за прочутото наблюдение на философа Артур Шопенхауер: „Всяка истина – казва той, – преминава през три етапа. Първият е осмиването й, вторият – усърдното й опровергаване, и третият – приемането й като самоочевидна. Трябва много да внимаваме да не отхвърлим с лека ръка хипотеза, която един ден може да ни изглежда самоочевидна“.

Авторът Тони Райт е 42-годишен изследовател и автор от Великобритания – Пензанс, Корнуол. Участвал е в експерименти с продължително лишаване от сън (рекордът му е 11 денонощия без сън), като целта му е да установи как реагира човешкият организъм на лишаването от сън и какво се случва с функциите на човешкия мозък при подобно върхово натоварване.

Неговите теории са получили подкрепа от различни изследователи в областта на неврологията, антропологията и психологията. Изследователи като Колин Гроувс, Денис Маккена, Роберт Грийнуей, както и много други, намират идеите му за интересни и заслужаващи внимание.

Written by:

Published on: 11/02/2014

Filled Under: Книги

Views: 3250

,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.