MENU

Хапче ще замени четенето

hapche

Хапче ще замени четенето

В близко бъдеще на хората няма да им се налага да четат и учат, а ще бъде достатъчно да вземат хапче, за да запаметят нова информация, съобщиха американски учени.

Според специалиста от технологическия университет в Масачузетс Николас Негропонте, предсказал „смъртта” на компютърната мишка, след 30 години вече четеното и продължителната подготовка за изпити в университета няма да са необходими, а изучаването на чужди езици  няма да изисква особени усилия.

Негропонте е уверен, че знанията могат да се преглъщат и изпиват в буквалния смисъл на израза: „Прогнозирам, че ще може да поглъщаме информацията. С помощта на едно хапче ще можете да усвоите английски език до съвършенство. Друго ще може да замени Шекспир.” Така, всеки, който желае да придобие нови знания просто ще трябва да вземе съответното хапче, за да научи език, да прочете ново произведение или да се подготви за изпит.

Прогнозите на учения са основани на това, че съвременните методи на запомняне не са много ефективни. Хората имат голям опит при усвояването на различна информация. Всяка секунда човек черпи информация, като използва зрителните си канали. Този метод, обаче има нужда да бъде сменен, тъй като понякога са необходими прекалено много време и усилия, смята Негропонте.

Специалистът твърди, че и други учени споделят гледната му точка. По същия начин, преди години, Негропонте предсказа появата на сензорните екрани: „Ние избрахме пръстите, защото всички мислеха, че това е смешно. Изказаха опасения, че ръката ще закрива това, което искате да видите и че пръста ще зацапва екрана.”

През 1995 г. пък той уверява, че вестниците и литературата ще се „преместят” в интернет и ще може да се четат от екрана. Дали и този път не е прав?

Written by:

Published on: 10/07/2014

Filled Under: Любопитно

Views: 2526

,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.