MENU

Най-добрите (и правилни) пози за четене на книга

kniga10

Най-добрите (и правилни) пози за четене на книги

Ние, библиофилите, можем да четем книги навсякъде, по всяко време и във всякакви пози. И го правим. Докато се возим в градския транспорт с едната ръка висейки за дръжката, а другата изнесена над главите на пътниците. Или пък в някое ъгълче на леглото, притиснати от похъркващата половинка и домашния любимец. И дори придвижвайки се от точка А до точка Б, интуитивно избягвайки препятствията на пътя пред себе си.

Прочетете още:

14 симптома, че сте библиофил

Да, ние, библиофилите сме истински факири в позите за четене. И затова често страдаме от болки в гърба, нарушения в зрението, главоболие… Да не говорим, че в много от случаите губим сюжетната нишка или не успяваме да се насладим на процеса. Обратно, заемането на правилната поза не само ще облекчи тялото ни, но ще подобри концентрацията ни и ще направи четенето дори по-голямо удоволствие. И така, да видим кои са най-добрите пози за четене на книга и да ги превърнем в свой закон.

1. Поза с опора на краката

За да чувстваме тялото си отпуснато докато четем книга, трябва да осигурим стабилна опора на краката си, която да ги държи повдигнати. За целта можем да използваме възглавнички – колкото повече са те, толкова по-малко напрежение ще усещаме. И „ще попиваме“ всички съществени детайли в сцените.

jena3_12. Поза с опора за гърба
Основно правило при четене на книга е гърбът да има опора. Прегърбването напред може да доведе до болки във врата и гърба, което пък от своя страна ще доведе до понижени концентрация, фокус върху детайлите и време на четене. Затова е добре да имаме възглавничка под ръка или просто да си избираме подходящо място за четене.
3. Поза седеж
Правилното разположение на краката по време на четене е от съществено значение за усвояването на информацията от книгата. Много е важно кръвта в долните крайници да циркулира безпрепятствено – по този начин мозъкът се оросява пълноценно, а мускулите не се схващат. За целта бедрата трябва да са успоредно на пода, а прасците – под прав ъгъл на бедрата и на пода, с цяло стъпало върху него.
4. Поза с отпуснат гръбначен стълб
За да се чувстваме комфортно по време на четене и след това, трябва да се стараем гръбначният стълб винаги да е в неутрална позиция. Това може да се постигне лесно чрез позата на седеж. Опашната кост трябва да е плътно залепена до облегалката на стола, а стъпалата – изцяло на пода. Силно препоръчително е да не превиваме рамене напред или да навеждаме лице надолу, тъй като главата тежи и това може да причини болка в гръбначния стълб.

5. Поза с книга на нивото на очите

Силно препоръчително е, когато четем книга, да я държим на нивото на очите. По този начин едновременно ще предпазим зрението от изкривяване, ще предотвратим напрежението във врата и гръбначния стълб и ще задържим гърба изправен. Най-лесният начин да го постигнем е със стол с подлакътници или с помощта на няколко възглавници от двете страни на тялото.

Разбира се, тези 5 пози за четене на книга са препоръчителни не само за нас, библиофилите, но и за всички останали, на които се случва :D. А може би промяната в позата ще накара много от вас да преоткрият магията на книгите! Защото, без значение дали става дума за четене за удоволствие, за изпит или за работа, тялото винаги трябва да е в състояние на комфорт, за да може и мозъкът да работи пълноценно.

Прочетете още:

Факти, които само читателите на хартиени книги ще разберат

10-те закона за уважение към книгите

И в тази връзка ще напомним, че почивката на очите също е от съществено значение. Без значение дали ще е кратка разходка, чаша кафе или сок, дрямка или клатене на краката в поглед в пространството, трябва да я има. По този начин ще избегнем схващането на тялото от продължителното положение в една поза, ще презаредим силите и концентрацията и ще подхраним любопитството към сюжета.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.