MENU

Грижи и упражнения за очите

 

Грижи и упражнения за очите

Грижи и упражнения за очите

Очите са прозорец към душата и наш основен инструмент за ориентиране в заобикалящата ни среда. Чрез тях общуваме, съумяваме да оценим красотата на света и си проправяме път към бъдещето. Ето защо грижите и упражненията за очите са от основно значение за тяхното здраве и пълноценно функциониране. Предлагаме ви няколко основни техники за по – добро зрение.

Очите отразяват физическото и душевно състояние на човека. Те са толкова  изразителни, че дори изкусно нанесеният грим няма да прикрие умората и дискомфорта, които понасят. Затова е важно да ги поддържате млади и живи с помощта на няколко съвсем прости риатуала – всекидневна гимнастика, добра хигиена и успокояващи компреси.

В ерата на технологиите несъзнателно подлагаме очите си на непосилно натоварване. Компютърът, книгите и документите, с които боравим ежедневно ги изтощават до краен предел. Осъзнаваме го едва, когато се появят проблемите – болки, парене и сълзене, трудно фокусиране на погледа, дори изкривяване заради пренапрежение на очните мускули.

Разбира се, консултацията с лекар в тези случай е задължително условие, но все пак има начини, по които да помогнете на очите си да се справят с предизвикателствата.

ochi2Приемайте витамини. Общоизвестно е, че витамин А е от съществено значение за здравето на очите и приеман в достатъчни количества, най-добре чрез храната, може да подобри зрението. В изобилие можете да го откриете в черния дроб, приготвен на скара, леко алангле. Липсата на витамини В, С и D също предизвиква някои зрителни неразположения, затова се старайте да консумирате плодове, риба, зеленолистни зеленчуци и пълнозърнести храни в изобилие.
Правете си компреси. Ако чувствате очите си уморени, направете им компрес с марля или памук, напоени със студена вода или отвара от лайка. Промивайте ги често с борова вода от аптеката. За облекчаване на торбичките в продължение на 15 дни правете компреси от картоф или краставица, нарязани на шайби и поставени на очите върху два пласта марля. Компреси със студено мляко също са много ефикасни при умора, зачервяване или подуване.
Освен подхранването и отпускането на очите, от значение за тяхната добра форма е и гимнастиката. Тя поддържа еластичността на поддържащите мускули, стимулира очните нерви и подобрява фокуса. Предлагаме ви 3 упражнения за очите, които можете да практикувате навсякъде и по всяко време.

  • Погледнете напред. Без да движите глава отклонете поглед вдясно и пребройте до 3. След това надолу, наляво и нагоре. Повторете същото движение като започнете от ляво – надолу, надясно и нагоре. Правете упражнението поне веднъж дневно.
  • Изберете си една точка в помещението и застанете на 2 м. от нея. Гледайки право в нея, пребройте до 5. Затворете очи, визуализирайки точката и отново пребройте до 5. Отворете очи. Повторете упражнението 3 пъти.
  • Поставете длани върху отворени очи, така че да не прониква светлина. Дишайте бавно и спокойно. Мислете за най-хубавите моменти в живота си. След 2 – 3 минути махнете ръце. Правете упражнението поне веднъж дневно.

Written by:

Published on: 11/09/2019

Filled Under: Полезни факти

Views: 4809

,

One Response to Грижи и упражнения за очите

  1. Gossip Girl Gossip Girl says:

    Правих някои от упражненията и наистина има благотворен ефект 🙂 Благодаря за инфото 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.