MENU

Какви са ползите от престоя на слънце?

slunce

Какви са ползите от престоя на слънце?

За вредата от слънцето знаем всички, а в разгара на летния сезон призивите за превенция от вредните UVA / UVB лъчи звучат от всички страни. Но нека си поговорим за онова, което ни дава слънцето и защо е важно да прекарваме поне 15 мин. дневно под неговите ласки. Разбира се, с подходяща слънцезащита и в правилния часови диапазон 😉

Слънцето е източник на живот в пълния смисъл на този израз. Освен, че помага на всички живи същества да растат и да се развиват пълноценно, то е извор на сили и добро настроение, еликсир, от който черпим здраве и хармония. Като основен провокатор за синтеза на витамин D в орагнизма, лъчите му защитават от остеопороза, дентални и дихателни проблеми, автоимунни заболявания, дори рак.

Освен това, образуването на витамин D3 и натрупването му в мастната тъкан подсигурява отделянето на повече серотонин в мозъка и гарантират по-добро настроение и състояние на духа. Не случайно, през есента и зимата, когато слънчевата светлина е по-слаба и по-кратка за деня, мнозина се чувстват паднали духом, а броят на депресивните състояния, дори в клиничен смисъл, нараства.

И въпреки че витамин D можем да получим чрез храната, там той е едва 20 % от дневната доза. Затова вижте какво може да ви даде слънцето само с 15 минути излагане под ласките му дневно и използвайте всяка възможност да им се порадвате. Разбира се, разумно и защитени!

  • ID-10046762Здрави кости и здрави зъби – образуваният под въздействие на слънцето витамин D е основа за изграждането на опорно-двигателния апарат и за минерализацията в организма.
  • Защитава сърцето – според научните изследвания по-голямото количество витамин D в оргaнизма намалява риска от инфаркт с 81 %
  • Укрепва белите дробове – според изследвания проведени сред тийнейджъри, наличието на по-малко количество витамин D в организма е предпоставка за развитие на множество хронични белодробни заболявания, включително астма.
  • Улеснява дишането – освен, че усвояването на витамин D чрез слънцето действа като защитна функция на белите дробове, консумацията на кислород и пренасянето му до органите също се подобрява.
  • Укрепва имунната система – слънчевите лъчи активират белите кръвни клетки, които защитават организма от заболявания.
  • Прави ни по-щастливи – чрез очите слънчевите лъчи стигат до мозъка и стимулират производството на хормона на щастието. Вследствие на това се чувстваме по-енергични, по-бодри, нуждаем се от по-малко сън и повече свободно време.

Разбира се, след всичко казано до тук не можем да не споменем и за вредата от прекомерното излагане на слънце. Според дерматолозите оптималният брой слънчеви бани за годината не бива да надвишава 50, при това с надеждни слънцезащитни продукти. В противен случай рискувате да усетите негативните последици не само върху кожата, но и върху здравето, а именно – признаци на преждевременно стареене, хиперпигментация, дехидратация, алергии, дори рак.

Помнете 15 минути дневно са достатъчни да получите всичко, което може да ви даде слънцето. През останалото време – бъдете умерени!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.