MENU

Как се играе боулинг?

 

Как се играе боулинг?

Как се играе боулинг?

Боулингът  е една от най-популярните игри в света и то напълно заслужено. Боулингът премахва умората от напрегнатото всекидневие, тренира мускулите и не на последно място – предоставя идеална възможност за завързване на нови контакти. Ако все още не сте стъпвали в боулинг зала време е да се обадите на компанията, но преди това научете малко повече за правилата на играта.

Боулингът е подходящ спорт за вас, ако не си падате по зимните спортове или като цяло не обичате студа. Боулинг залите в България са класически тип, оборудвани с приятни кафенета, в които с приятелите си може да загреете преди играта или да починете след нея. Този спорт е подходящ и за хора с увреждания. 

ID-100159731Боулингът не е подходящ спорт за вас, ако не можете или не трябва да вдигате тежко, защото някои от топките достигат до 7 кг. Ако държите на маникюра си също не е желателно да си пъхате ръката в топката – шансът да счупите нокът е голям.
С какво се играе боулинг?
1. Боулинг не се играе със собствени спортни обувки, затова първо си изберете подходящи от боулинг гардероба. Те са удобни и леки, подметката е с подходяща повърхност, за да стъпвате леко, без да се пързаляте.
2. След това преминете към избор на топка. В зависимост от тежестта им топките са с номера от 8 до 14 като жените обикновено играят с 8 или 9. За старт е подходящо, но с времето ще се убедите, че колко по-тежка е топката, толкова повече кегли ще повалите.
3. Размерът също има значение – S, M, L и XL. Той зависи от големината на отворите, в които се поставят пръстите – среден, безименен и палец. В момента на засилване палецът трябва да сочи в посоката на кеглите.

Как се играе боулинг?

Обули сте се, избрахте си топка, е, да започваме! Основната цел да се повалят всички десет кегли, строени в триъгълник в края на пистата. Засилвате топката с ръка, изнасяте единия крак назад и внимавате с другия да не настъпите началната линия на пистата. Приклякате и търкулвате като се целите в централната кегла.

Топката може да се отклони вляво и вдясно и тогава пада в улеите, които са от двете страни на пистата. Най-важна е техниката ви, но тя се тренира с времето.

ID-10017321Имате право на два последователни удара. Резултатите се показват на дисплей, на който следите и резултатите на противника. Получавате толкова точки, колкото кегли повалите. Играта приключа след десет двойни удара. Логично печели този с най-много точки.
Основни термини в боулинга
1. Strike – поваляне на всички кегли с един удар, на екрана се отбелязва с Х. точките ви са сборът от 10, към които се прибавят точките от следващите ви удари. Дубъл – два последователни страйка, трипъл – три последователни страйка.
2. Spare – когато свалите всички кегли с втория удар, на екрана се отбелязва с /.
3. Split – когато ви останат кегли в двата края на пистата. Отбелязва се с 8
4. Foul – ако прекрачите началната линия на пистата ви, ударът няма да бъде зачетен.
Това е, което трябва да знаете за боулинга като начинаещи играчи. Останалото е практика, добро настроение и забавни моменти с приятелите. И един съвет – изпийте след играта един аспирин, за да намалите последствията от мускулната треска, която неминуемо ви очаква.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.