MENU

Опасни храни за домашните любимци

Опасни храни за домашните любимци

Опасни храни за домашните любимци

Въпреки че има специално разработени храни за домашни любимци, всички ние сме свикнали да ги храним и с нашата, човешка храна. Но истината е, че колкото и умолително да ви гледа с големите си влажни очи вашето куче или коте, трябва да внимавате какво му давате. Защото някои храни застрашават здравето… и живота на домашните любимци. Вижте кои са те и какви проблеми могат да предизвикат.

1. Шоколад. Правило No 1: домашните любимци не бива да ядат сладко. Причината е в голямото количество кофеин и теобромин, съдържащи се в шоколада (особено в какаовия прах). Тези 2 вещства се задържат в организма до 20 години и са особено опасни за кучетата, защото могат да предизвикат повръщане, припадъци, увреждане на зъбите, сърцето, бъбреците и нервната система. Котките нямат рецептори за сладко и освен затлъстяване, ефектът не е толкова сериозен.

2. Кофеин. Храните и напитките с кофеин могат да предизвикат мускулни тикове, безспокойство, кървене и кръвоизливи. Така че избягвайте да оставяте кафе, чай, кола и енергийни напитки на място, където кучето или котката може да се почерпи.

cat_dog2_13. Грозде и стафиди. Дори малко количество може да разболее домашния ви любимец, предизвиквайки изтощение и повръщане. Преди това обаче, непосредствено след поглъщане, се появява хиперактивност. По-големи дози могат да доведат до бъбречна недостатъчност.
4. Млечни продукти. При зрелите домашни любимци млякото може да предизвика сериозни неразположения като разстройство, глисти, проблеми с храносмилането. И да ги предразположат към хранителни алергии. Причината е, че след определена възраст организмът им спира да преработва млечните продукти.

5. Лук и чесън.  Няма значение под каква форма ги предлагате на домашния си любимец – сготвени, сурови, изсушени или на прах. И двете могат да причинят анемия, тъй като предизвикват разграждане на червените кръвни телца.

6. Сурово тесто. То съдържа мая, която може да набъбне в стомаха на домашния любимец и да причини редица здравословни проблеми. Болки, ако се приема в малки количества, затруднено дишане и задушаване – в по-големи. Ако забележите дезориентация, липса на координация при движенията или неспособност да се изправи, потърсете ветеринар.

7. Сурови яйца. Те съдържат ензим, който възпрепятства усвояването на важни витамини от В групата. Също избягвайте сурови риба тон, сьомга и пъстърва, които могат да предизвикат сериозно отравяне.

Въпреки че някои от тези храни ви се струват нетипични за храна на домашни любимци, не забравяйте, че четириногите рядко подбират и поглъщат всичко по пътя си. А тъй като техният организъм е доста по-различно устроен от човешкия, с далеч по-малко защитни сили и механизми, ефектът от човешката храна може да бъде фатален. По-добре си спестете неприятните моменти и не оставяйте опасни храни без надзор.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.