MENU

Как да вдъхнем живот на старите книги?

 

Как да вдъхнем живот на старите книги?

Как да вдъхнем живот на старите книги?

Във всеки дом има обособен кът за книги. Библиотека, събрала в себе си вкусовете на няколко поколения. Поколения, които са купували книги в зависимост от времето, настроението, вдъхновението си или просто са трупали четива, които да прочетат някой ден. И с които по сантиментални или други причини ни е трудно да се разделим. А е време. Предлагаме ви няколко начина да вдъхнете живот на старите книги, които не ви провокират да ги разгърнете, но е грях да захвърлите на боклука.

Много хора имат или са наследили стари книги, които не са чели, не биха чели и заемат място за бъдещи хартиени попълнения, които ще четат с удоволствие. Затова тези книги имат различна съдба, но най-често ще ги откриете забравени на нечий таван или съперничещи си с кристален сервиз и прашни сувенири. И в двата случая, те рядко имат късмета да бъдат разгръщани до последната страница от нетърпеливи пръсти.

stari_knigi3Но нека направим едно важно уточнение – не сме песимисти относно бъдещето на хартиената книга. Тъкмо напротив. Просто има четива, които предпочитаме и такива, които не ни привличат. За вторите ви предлагаме няколко варианта, които ще ви дадат възможност да освободите малко място в дома си или да направите нечие ежедневие, дори своето, по-приятно.
1. Продайте ги на търговец на стари книги
. Дори и част от тях да нямат стойност, други може да ви изненадат. Така или иначе сте решили да се разделите с тях – защо да не съберете пари за други любими четива? Можете да превърнете момента в особено вълнуващ за вас и бъдещите читатели на книгите, ако във всяка или в избрана от вас сложите лист с посвещение. За новия собственик ще бъде интересно да разбере къде е била книгата преди и ще го вдъхнови да направи същото.
2. Дарете ги в библиотеки. Направете опис на заглавията, с които ще се разделите и отидете в най-близката библиотека (е, не пречи да се поразходите повече), за да разберете ще ги приемат ли. Ако имат художествена стойност, дарението ви ще бъде посрещнато с радост. На най-голяма популярност обаче се радват детските книжки, защото малките ръчички не са толкова внимателни при опазването им, а и често не връщат заетата книга.

stari_knigi23. Споделете ги с приятели. Кажете на приятелите си, че имате книги в излишък и ако сред тях има заинтересувани, поканете ги вкъщи да прегледат заглавията. Не е изключено книгите ви да си намерят нови собственици преди да се е наложило да ги подреждате в кашони.
4. Стартирайте начинание в офиса. Книжните инициативи набират скорост, а добрият работодател би искал да бъде заобиколен от интелигентни хора, които да обогатяват общата си култура. Е, не по време на работния процес, но представете си колко уютен и вдъхновяващ би бил офисът ви, ако има библиотека, в която вие и колегите ви споделяте, дарявате и разменяте книги, изказвате мнения и получавате препоръки. Помислете върху това, обсъдете го с колегите и го предложете на по-висшестоящите.

stari_knigi1Експериментирайте с интериора в къщи. Ако сте от хората, които често се отегчават от интериора в къщи, може би ще харесате идеята да вдъхнете нов живот на старите си книги като ги превърнете в… мебел. В интернет ще намерите подробни инструкции как да ги направите на маса или пейка, например, но в тези случаи ще се нуждаете от сериозно количество книги.
Ако разполагате с по-скромен брой четива (както и с лепило, лак и подходяща форма), също можете да ги използвате. Ето няколко идеи как да използвате страниците:
– Като покривало за лампион
– За аранжиране на кашпа
– Като тапет за скрин, ракла или стена
– За направата на моливник
– От твърди корици може да сглобите къщурка

Възможностите да вдъхнете живот на старите книги са толкова, колкото е богато въображението ви. От друга страна, ако наистина ви е трудно да се разделите с тях, съществува още една възможност – прочетете ги!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.