MENU

Изложба на екзотични котки отваря врати

kotka11_1

Изложба за екзотични котки отваря врати

Ако обичате котките и искате да разберете всичко за най-редките им и атрактивни представители, то посетете изложбата за екзотични котки идния уикенд – 26 и 27 април. Специализираното мероприятие ще се проведе на 4-тия етаж на City Centеr Sofia, съобщават организаторите.

При организирането на изложбите в България залагаме на все по-екзотични и редки породи, защото се оказва, че сред родната публика има истински ценители“, обяснява Гундарс Наглис, президент на WCA NIKA BULGARIA, организатор на изложбите по системата на WCA, признаваща най-много нови и екзотични породи в света.

В изложбата за екзотични котки, която има и състезателен характер, ще бъдат показани около 40 представители на редки и екзотични породи. Сред тях е изключително редкият Украински левкой, или иначе казано сфинкс с клепнали уши. Гладката им сива кожа има множество гънки, очите са бадемовидни, а муцунката наподобява куче. Специално селектирана порода е резултат от множество кръстоски и в момента има общо около 1000 левкоя в цял свят.

kotka12

На изложбата ще дефилира и роднина на украинския левкой – Шотландски фолд. Той е с малки клепнали уши, които често са плътно прилепнали за главата и заради тях често е оприличаван на сова. Пухкав, с различен цвят козина, кръгло лице и кръгли широко отворени очи, той веднага печели симпатиите почти като плюшена играчка. Днес тази порода е герой на бестселъри, електронни игри и предпочитани домашни любимци на звезди като певицата Тейлър Суифт.

Ще бъде показана и породата Манчкин, която е плод на естествена мутация. Нейна отличителна черта са явно късите лапи, което обаче не пречи при движение и скокове, както и различните очи, което е много рядко явление при развъждането.

kotka13

Ще можете да се насладите и на Савана – изкуствено селектирана порода, създадена чрез кръстосването на сервал (африкански хищник от семейство Котки) и домашна бенгалска котка. Процесът е дълъг и сложен и започва през 90-те години на миналия век, а през 2001 г. Международната асоциация на котките признава официално породата за най-голямата домашна котка в света. Козината й има типичните по-тъмни петна от окраската на сервала, както и щръкналите му уши. Тя е и страхотен скачач – от състояние на покой и без усилие могат да стигнат над 2,5 м на височина.

На изложбата за екзточни котки ще бъдат показани и расови екземпляри от породите Екзотик, Мейн куун (котките на Ърнест Хемингуей), Хималайска, Бамбино, Канадски сфинкс, Девон Рекс, Британска късокосместа, Турска ангорска котка и Невска маскарадна котка.

kotki_fakti1

„Убедени сме, че в България има ценители, които проявяват специален интерес към тези изключително редки породи. В същото време традиционно тези интересни котки провокират и любопитството на масовия зрител и по-специално на децата”, категоричен е Гундарс Наглис.

Входът за възрастни е 5 лв., за деца до 14 години и пенсионери – 3 лв., а за деца до 7 години – свободен. Билетите се предоставят на място.

One Response to Изложба на екзотични котки отваря врати

  1. Sheri Holms Sheri Holms says:

    Чудесна новина! Там съм 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.