MENU

…мъркането удължава живота на котките (и други факти)

kotki_fakti

Любопитни факти за котките

Учените установиха, че типичното мъркане, което издава котката в моменти на удоволствие и комфорт, всъщност им осигурява спокоен и дълголетен живот.

Мъркането е само един от стоте различни вида звуци, които котките издават (за сравнение кучетата имат само 10). А според изследванията обикновената домашна котка мъркала с честота 22 – 24 херца, което спомагало за бързата регенерация на клетките в организма им.

И още нещо! Не случайно казват, че котките лекуват. Удивителното им звуково явление лекува и костната тъкан на човека, присъствието им успокоява нервната система, а мястото, където лежат или спят (включително върху тялото) подсказва за лоши биоенергия или здравословни неразположения, които мъркащите любимци “абсорбират”.

А знаете ли, че …

едно котешко ухо има 32 мускула (за сравнение, човешкото ухо има само 6 мускула), което му позволява да се върти в различни положения, включително на 180°.  Именно това е една от причините за перфектния слух на мъркащите любимци. В Япония дори вярват, че котешките души се превръщат в духове след смъртта.

kotka_fakti2_1специален орган способства за силното им зрение при оскъдна светлина, като също така е отговорен и за цветните отблясъци в очите на котките при фотографии със светкавица.
здравата котка има розов, мокър и студен нос, а болната – бял и сух.
козината на домашната котка има свойството да се наелектризира.
...потните жлези на котката са разположени не по тялото, а по лапите им.
мустаците на котките им помагат да се ориентират в пространството около тях и най-вече в тъмното. Те са около 20 на брой и са основно сетиво за възприемане на света наоколо и при допир. Чрез тях могат да доловят и най-леките струи въздух или движение, което им помага да възприемат близките предмети или живи същества, без дори да ги виждат.
котките са изключително чувствителни към вибрациите – те могат да усетят земетресение за 10-15 минути преди да дойде големия трус.
скелетът на котките е съставен от около 240 кости, имат 30 зъба (предназначени за разкъсване и убиване), а опашката е продължение на гръбначния им стълб.
котешкото сърце бие около 2 пъти по-бързо от човешкото – около 110-140 удара в минута.

котешката челюст не може да се движи настрани и затова те не могат да дъвчат големи парчета храна.

мяукането на котките е специално обръщение към човека. Към себеподобните си те съскат или мъркат.

котката прекарва в сън средно около 2/3 от денонощието. А 1/3 от времето, в което не спи, прекарва в миене.

Written by:

Published on: 09/03/2014

Filled Under: Знаете ли, че...

Views: 5080

,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.