MENU

Самоуважението – ключът към успеха

 

Самоуважението – ключът към успеха

Самоуважението – ключът към успеха

Самоуважението е качество, което често грешно се тълкува като високо самочувствие и жлъчно се добавя и квалификацията „без покритие”.  Дали е с покритие или не, зависи единствено от вас! По-важното е, че не трябва да се влияете от чуждата повърхностна преценка, а да изразявате себе си по най-добрия възможен начин.

Какъв е той? Формулата за самоуважение е една – позитивно отношение + вяра във възможностите ви + способност за извличане на поуки от разочарованията. Ето няколко неща, на които да обърнете внимание, за да получите правилния резултат и да отключите успешно вратата към успеха.

1. Вярвайте в способностите си. Самоуважението се гради с години, както и вашите умения и способности. В една област сте силни, в друга – не чак толкова. От вас се иска само да откриете това, което ви прави щастливи и да работите в тази посока. С времето ще добивате увереност, която не пречи да възнаграждавате от време на време с дребни стимулиращи подаръчета. Вие го заслужавате!

samouvajenie22. Не се влияйте от чуждата оценка. На първо място е вашата оценка за постигнатото, а след нея може и да попитате за мнение. Отсявайте хвалебствията и обърнете внимание на критиката, ако има такава. Не позволявайте чуждата оценка да надделее над вашата собствена.
3. Направете списък с постигнатото. В моментите, когато губите увереност, вземете лист и химикалка и направете списък с успехите си. Колкото повече отметки се появят на белия лист, толкова повече ще се завишава самочувствието ви.
4. Излъчвайте самочувствие. Тук ще ви е нужно търпение, защото самочувствието не се гради за един ден. С времето обаче ще разберете колко е важно за околните да виждат, че вярвате в това, което казвате и правите. Това ще ги респектира, а с тяхното уважение ще расте и вашето собствено.
5. Контролирайте се. Ако ще избухвате и изпадате в депресивни състояния, правете го насаме. След като отмине кризата дишайте дълбоко, излезте на чист въздух и трезво премислете нещата. Не си позволявайте да правите сцени пред други хора (освен пред най-близките ви), за да не давате повод за саркастични коментари.

samouvajenie36. Бъдете насреща. За да сте успешни в делата си имате нужда и от подкрепа. Но трябва да сте готови на същото в замяна. Бъдете насреща, когато приятел има нужда от вас. Помагайте и съчувствайте, когато ви търсят за съвет. Така се градят емоционални връзки, които ще ви свързват цял живот и ще получавате нужното побутване в точния момент.
7. Анализирайте качествата и недостатъците си. Самоанализът е задължителен, за да имате реална представа за това, което сте постигнали и това, което ви „дърпа назад”. Във всички случаи качествата ви надделяват. Не забравяйте това нито за миг.
8. Харесвайте се. Не се съсредоточавайте върху несъвършенствата и недостатъците във външния ви вид. Акцентирайте върху онова, което харесвате у себе си. Очите, скулите, дупето? Нищо не повдига самочувствието така високо, както когато се чувствате добре в кожата си.
9. Усмихвайте се. Усмивката е ключът към един по-добър свят. С нейна помощ ще се харесвате повече, ще привличате позитивната енергия на другите (и на света) и ще си проправяте пътя към красивите неща, които искате да ви се случат.

Всъщност, именно зад усмивката ви се крият самоуважението и самочувствието от всичко, което сте постигнали. И към което се стремите. Не заслужавате ли най-широката усмивка?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.