MENU

Бягане за здраве – ползи и препоръки

 

Бягане за здраве – ползи и препоръки

Бягане за здраве – ползи и препоръки

Бягането за здраве е възможно най-евтиният, лесен и приятен спорт, с който можете да се захванете, в случай, че не ви достигат време и средства за посещения във фитнеса. Вижте какви са ползите от него и препоръките, които да следвате, за да не приемате бягането за здраве като досадно задължение, а като любимата ви спортна активност на открито.

За да се затичате хубаво не ви е нужна специална подготовка или загрявка. Уверете се, че маратонките ви са удобни, с пружинираща подметка, и давайте смело напред към най-близката градинка, парк или просто свийте зад блока. С бягане буквално ще стигнете далеч, защото то не само укрепва физическата форма, но и нормализира психическото състояние и стимулира отделянето на ендорфини.

Бягането има страхотен ефект върху организма ви, независимо дали сте професионалист или тичате за здраве от време на време. Ако спринтирате на дълги разстояния – укрепвате мускулната си издръжливост. Ако бягате на къси разстояния – развивате силата на мускулите. В добавка получавате редица здравословни бонуси като:

 • Понижаване на високото кръвно налягане
 • Подобряване на сърдечната функция, като намалява риска от инфаркт
 • Повишаване плътността на костите
 • Подсилване на имунитета
 • Понижаване нивото на стреса

jogging2Въпреки че бягането за здраве е толкова полезно, не го практикувайте всеки ден, защото то натоварва и напряга ставите. Най-добре е да тичате 2-3 пъти седмично. В останалото време колоезденето и разходките ще ви разтоварят.
Едно от любимите (неизбежни) последствия от бягането за здраве е бавното, но сигурно сваляне на килограми. Бягането е спортът с най-силен ефект в борбата с наднорменото тегло, особено в сравнение с останалите кардио тренировки. Също така сме чували (а и не е ли очевидно?!), че бягащите хора над средната възраст са много по-младолики от връстниците си благодарение на отделянето на хормоните на растежа, които се активират в следствие на добрия спринт.
Освен сваляне на калории и отделяне на хормони на щастието, бягането за здраве има благотворен ефект и върху психическата настройка. Доказано е, че то повишава самочувствието, подсилва паметта и повишава качеството на самооценката ни. Препоръчва се при склонност към депресии.
И така, да приемем, че вече сме ви убедили колко е полезно бягането за здраве и сте избрали спортния екип, с който ще се конкурирате с останалите маратонци в парка. Но знаете ли как да бягате правилно? Ето и основните насоки за това как да започнете:

 • Бягането ви трябва да започне с ходене. Да, бързичко, но все пак ходене. Трябва да загреете добре преди да се втурнете напред. Преди бягане може също да се „разтегнете” с няколко стречинг упражнения.
 • jogging3В началото вероятно бързо ще се задъхвате и няма да ви достига въздух. Не се напрягайте излишно, а забавете темпото, походете докато не си възвърнете равномерното дишане и едва тогава засилете отново. Правете почивки колкото често се налага.
 • Ако имате компания, не хабете въздуха си, за да си бъбрите. Това ще ви изтощава. По-добре гледайте пред себе си и се стимулирайте взаимно, но без излишни приказки. С времето ще успявате да балансирате.
 • Правете почивки дори и да не чувствате умора (ако е така, вече влизате в групата на напредналите). Когато редувате бягане – почивка увеличавате общото време на тренировката.
 • Не спирайте изведнъж. Щом усетите, че ви „стига толкова за днес” намалете постепенно темпото и преминете от бързо до нормално ходене.
 • Не бягайте за здраве, ако не се чувствате добре. Това е спорт, в който е необходимо да сте концентрирани, за да не се стигне до навехнат глезен или нещо по-сериозно. Затова, ако не сте в най-добрата си форма, настинали сте или усещате, че се разболявате, по-добре изчакайте по-добри дни. Когато настъпят, започнете бягането с по-кротки темпове, за да си дадете време да свикнете.

За да бягате със самочувствие и най-вече, за да ви бъде комфортно, осигурете си качествен спортен екип. Не правете компромиси с маратонките и чорапите. Маратонките – за да бягате с удоволствие и пружиниране, а не да влачите неудобните подметки на кецовете си по земята, а чорапите – за да осигурят комфорт на крака ви, докато се плъзга в маратонката. За целта използвайте памучни къси чорапки.

Бягането за здраве ще ви разтовари от негативизма на ежедневието и ще ви зареди със сили. След всяка тренировка ще усещате положителният му ефект и ще заразявате околните с добро настроение и спортен дух. Е, още ли сте тук?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.