MENU

“Герой по неволя”

 

Издател: КОЛИБРИ
Автор: Марио Варгас Льоса
Страници: 376
Цена: 20 лв.

В своята най-нова творба с присъщото си майсторство и тънък усет за човешката природа и социалните катаклизми Марио Варгас Льоса ни пренася в Перу, за да ни запознае с двама обаятелни мъже, двама „тихи“ герои, чиито съдби се пресичат неумолимо.

geroiponevolq3_1Единият е Фелисито Янаке, скромен собственик на транспортна фирма, който става жертва на изнудване. Воден единствено от завета на баща си “Никога не се оставяй да те тъпчат”, Фелисито се превръща в герой по неволя, отказвайки да се поддаде на натиска.
Другият е Исмаел Карера, влиятелен собственик на застрахователна компания в Лима, който готви план за отмъщение срещу алчните си, мързеливи синове.
В романа присъстват и много от познатите ни герои на Варгас Льоса, а двама от тях, сержант Литума и капитан Силва, ще въвлекат читателя в необикновена криминална интрига.
Марио Варгас Льоса е сред величията на латиноамериканската белетристика. Неговите романи са изкусни жанрови амалгами, а историите му обитават границата между модернизма и постмодернизма.
Варгас Льоса съчетава криминални мистерии с исторически факти, политическа алегория с непоколебима социална критика – всичко това облъхнато от брилянтно чувство за хумор.

Творби като „Кой уби Паломино Молеро?“ и „Литума в Андите“, сега и „Герой по неволя“, свидетелстват за ангажираността на писателя с болезнената тема за същността на перуанското общество и неговите дехуманизирани механизми за подчинение и контрол.

Марио Варгас Льоса е Нобелов лауреат за литература на 2010 г.

Written by:

Published on: 09/02/2015

Filled Under: Книги

Views: 2780

,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.