MENU

Дни на норвежката морска кухня в България

Daniel Rouge Madsen_2

Дни на норвежката морска кухня в България

За втора поредна година Посолството на Кралство Норвегия и Norwegian Seafood Council организират Дни на норвежката морска кухня в България.

Официалното откриване пред професионални готвачи и хора, изкушени от готвенето и представянето на храната пред широка публика медии стана на специална демонстрация по приготвяне на норвежка сьомга в МЕТРО Академия на 12 май от 10:30 часа.

В приветствените си думи пред гостите Н.Пр. Гюру Катарина Х. Викьор, посланик на Кралство Норвегия, изказа задоволството си от големия интерес към миналогодишното издание на морските кулинарни дни, подтикнал организаторите да повторят и обогатят програмата и тази година.

Daniel Rouge MadsenН.Пр. Викьор разказа и за развиването на аквакултурата и преимуществата на норвежката морска храна. „Норвегия се нарежда на второ място в света по износ на морска храна. Морските дарове в Норвегия се отглеждат в ледено студена и чиста вода и аквакултурите са разположени в океана. Норвежката сьомга може да бъде открита навсякъде по света: тя се изнася в над 140 държави, с гарантирано качество. Доставката на сьомгата от океана до магазините в България отнема максимум 36 часа.“, коментира тя.
Отново специален гост на поредицата от събития е топ готвачът Даниел Руше Мадсън (Daniél Rougé Madsen), завладял както професионалната, така и любителската част от публиката с безспорния си чар и експертни познания за норвежката сьомга. В приветствието си към гостите шеф Мадсън разказа за здравословните качества на сьомгата, отглеждана в ледено – студените води на Норвегия и в типичния си непринуден стил подчерта, че не е необходимо да си шеф-готвач, за да готвиш норвежка сьомга – тя е лесна за приготвяне и благодатна за разнообразни рецепти за идващите летни месеци.

Като баща на две деца шеф Мадсън не пропусна да подчертае, че норвежката сьомга е изключително подходяща да бъде включена в детското меню. За да подкрепи тази идея, докато е в България, той ще заснеме кратко видео с деца, с които ще приготви свежa, леснa и здравословнa рецептa със сьомга. Развиването на аквакултурата е част от отговорното отношение на Кралство Норвегия към глобалните проблеми по изхранването на населението на Земята.

Veronika Puncheva_Daniel Rouge Madsen_H.E. Guro Katharina VikørДните на норвежката морска кухня се провеждат с помощта на Marine Harvest и МЕТРО Кеш енд Кери България. В подкрепа на инициативата от 13 май за всички клиенти на веригата в страната ще тече промоция на норвежка сьомга.
„Практиката на МЕТРО Кеш енд Кери винаги е изисквала да доставя на своите професионални клиенти от ХоРеКа сектора свежи и висококачествени продукти, с гарантиран и доказан произход. Пътят на норвежката сьомга от водите на Северно море до нейните почитатели в България има една важна спирка – магазините на МЕТРО България, които предлагат или доставят на своите професионални клиенти един изключителен като вкусови качества здравословен продукт.“, коментира Вероника Пунчева, Управляващ директор, МЕТРО Кеш енд Кери.
Като част от събитията, на специално организирана работилница, шеф Мадсън ще представи тънкости в приготвянето на норвежка сьомга пред кулинарно изкушени любители в ресторант Happy Bar&Grill в столичен мол, а известният рибен ресторант Капитан Кук домакинства на коктейл с отбрани гости.

Шеф-готвач Даниел Руше Мадсън, един от най-стилните, привлекателни и талантливи шеф-готвачи, които можете да срещнете, започва кариерата си на 15 години като мияч на чинии, а по-късно и като персонал в различни кухни. Когато навършва 19 години заминава за Бардолино, Италия. Докато живее и работи в малко хотелче, той научава за страстта и вкуса към храната и как да комбинира различните съставки. По-късно трупа опит в хотелиерския бранш в Flamingo Hilton в Лас Вегас, където печели “Excellence award“. Работил е в едни от най-добрите световни ресторанти, с носителите на Мишлен звезди шеф-готвачи Michel Roux от Waterside Inn в Лондон и Édouard Loubet от френския Le Moulin, с победители от Bocuse d’Or и членове на норвежкия кулинарен отбор (The Flying Culinary Circus).

Daniel Rouge Madsen_3През 2008 Даниел взима „отпуск“ за да помогне на ресторант Hall Toll в Ставангер, Норвегия. Като главен готвач и ко-мениджър само след година превръща ресторанта в един от най-добрите в своята категория в страната. Правил е готварски шоу формати с Гордън Рамзи и е бил гост-лектор заедно с Рене Редзепи от копенхагенския Noma. Представящ морската храна по забавен начин, той показва едновременно удоволствието от готвенето и храненето.
Шеф-готвач Даниел Руше Мадсън е готвил за президенти, политически личности, кралски особи и звезди, като Лиз Хърли, Клиф Ричард, Крис Риа и Джереми Айрънс. Често, когато норвежкото кралско семейство пътува извън страната, той е отговорен готвач за храната и тези, които са присъствали на събитията са имали възможността да преживеят незабравимо кулинарно пътешествие с него.

Съвсем наскоро Даниел пусна на пазара своя собствена марка червено вино “Corvina Appssimento 2011” и така сбъдва своя дългогодишна мечта. В съавторство пише най-добрата кулинарна книга в Норвегия за 2012г. – „Най-добрата морска храна в света“. В Норвегия гостува в различни ТВ програми и си партнира с известни личности и актьори. И зарежда кулинарното си вдъхновение докато кръстосва света от Сингапур до Ню Йорк и обратно.

Страстта му към храната е вдъхновила над 100 милиона зрители по целия свят в телевизионни шоу програми и социалните мрежи. Неговата марка DRM е печелила множество награди, но тази, с която Даниел най-много се гордее е „Бранд на годината за 2013“ в Париж, за това, че със страстта си към готвенето е вдъхновил над 40 милиона зрители! Даниел печели тази награда наред с марки като VISA и Lois Vuitton.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.