MENU

Диетата на БАБА: яжте това, което не обичате!

baba2

Диетата на БАБА: яжте това, което не обичате!

Днес специалистите по хранене са измислили голямо разнообразие от диети и повечето от тях „работят“, без съмнение! Но как ли са поддържали дух и форма нашите баби във времената, когато науката и промишлеността не са били така развити? Е, оказва се, че тяхната тайна се крие в съвсем простичък, но изключително ефективен метод – не само за отслабване, но и за здравето като цяло. Той се нарича „безвкусен ден“. Ето в какво се състои тази необичайна диета!

baba4Защо се храним еднообразно?
Основната причина не е във възможностите, а в нашите предпочитания. Като деца майките и бабите са ни хранили с безвкусни супи, яхнии и омлети. Същото правим и ние с нашите деца. И затова, когато пораснат, мнозина изключват тези храни от менюто си и залагат на пържените и вредни храни. Защото всички възрастни ядат това, което искат! 😀
Какво представлява методът „безвкусен ден“?
Да разберем факта, че тялото ни е голяма химическа лаборатория и всички процеси в него са свързани помежду си. Че здравето и настроението ни зависят от метаболизма. И че когато има недостиг на някои витамини и минерали, системата започва да „дава грешки“. А това от своя страна означава, че трябва да дадем на организма си всичко, което може да му се даде. И после той сам ще избере какво да абсорбира и какво да изхвърли.

Прочетете още:

Хиповитаминоза – как да разберете кои витамини ви липсват?

Тайната на Диетата на БАБА

Диетата на баба не изисква сложно броене на калории. Напротив, тя е много проста: един ден в седмицата да ядете това, което не харесвате или никога не сте опитвали. За разнообразие можете да добавяте и нещо, което рядко присъства на масата, защото е скъпо или не се намира лесно.

Тази диета е отлична възможност за тези, които обичат кулинарни експерименти. Необичайните продукти и оригинални рецепти ще бъдат добре дошли. И ако резултатът не ви харесва – толкова по-добре, организмът ще получи по-малко калории!

Много е полезно да се опитват продукти, които никога не са ви интересували, не са ви привличали и ви се струват твърде екзотични. Да, цената на някои от тях е висока. Но точно това е целта – не трябва да взимате големи количества, а само колкото да ги опитате.

Как ще помогне Диетата на БАБА на организма ви?

baba31) Консумирайки непознати и не харесвани храни, човек осигурява на тялото си вещества, които не присъстват в обичайния хранителен режим. Това е полезно не само за здравето, но и за настроението.
2) Второ, ако храната не е вкусна, от нея не се яде много, което допринася за намаляване на теглото.
3) Необичайна храна активира стомашно-чревния тракт. Много проблеми с храносмилането изчезват от само себе си след такава диета, а био-активните вещества се абсорбират в необходими количества.
4) Проучвайки пазара на храни в търсене на нови продукти, вие подобрявате кулинарните си умения и внасяте разнообразие в живота си.
5) Отдавна се знае, че малките деца често с удоволствие ядат определени непривлекателни продукти, усещайки нуждата на организма. Възрастните, губят тази способност. Опитайте варено цвекло или тиква, грах, овесена каша или ряпа, въобще всичко, което по една или друга причина „мразите“ – може би и вие ще разберете какво не достига в менюто ви.

Как да организирате „безвкусния ден“ по Диетата на БАБА?

Първо трябва да минете през най-близкия супермаркет или пазар. Разгледайте рафтовете за продукти, които никога не са ви привличали. Ако, да кажем, репичките и ряпата, гъбите, целината и артишокът, авокадото и помелото обикновено не присъстват в менюто ви, изберете от тях.

baba5Елда, киноа, черен ориз? Ако ви звучат непознато, значи трябва да ги вземете. Не обичате кисело мляко и извара? Вземете ги! Не ядете черен хляб? Опитайте парче за закуска! Ако е със семена, още по-добре! Свикнали сте да купувате свинско месо? Тогава опитайте с агнешко. Или калмари? Спанак и тиквички, избрани за салата, не са много привлекателни без краставици и домати? Пасирайте ги, добавете ядки и сушени, пресни или замразени плодове.
От малки не харесвате моркови? Денят е подходящ за салата от настъргани моркови и ядки за обяд! Свикнали сте с леща? Заложете на ориза! Обичате картофи? Яжте качамак! Обичайното слънчогледово олио може за един ден да се замени със сусамово или репейно, майонезата и кетчупа  – със сосове от лимон или чесън, кафето – с билков, зелен или плодов чай.
Ако сте свикнали да се храните разнообразно, направете си Ден на рибата или Ден на билките. Измислете си меню от морски дарове и водорасли, направете си царевични питки и ги яжте с кисело мляко. Това ще ви помогне да усетите по нов начин познатите вече храни. И ще държи депресията, умората и раздразнението настрани ;).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.