MENU

Правилният начин да ядем плодове

Правилният начин да ядем плодове

Заредени с хранителни вещества и фибри, плодовете са чудесен природен антибиотик срещу множество болести и здравословни състояния. Но начинът, по който биват включени в дневното меню, често бива грешно разбран. И тук не става дума за начина на ядене на плодовете, а за това, че за да бъдат максимално полезни, те трябва да бъдат консумирани по ефективен начин. Ето няколко съвета от специалисти, с които ще усвоим правилните начини да ядем плодове.

1. Най-подходящото време да ядем плодове е…
… сутрин, преди да хапнем каквото и да било друго. По този начин, тъй като стомахът е празен, тялото ще усвои максимално всички полезни хранителни вещества на плода. Но….

2. … всяко правило си има изключения!
И те важат за хората с гастрит, колит, киселини и други неразположения на стомашно-чревния тракт. Някои плодове (цитруси, ананас, червени боровинки) са с високо съдържание на оцетни киселини и предизвикват силно дразнение на лигавицата. Децата също влизат в тази категория, тъй като стомахчетата им не са укрепнали.

3. Плодове между храненията – определено да!
Консумирани като лека закуска между храненията, плодовете отлично ускоряват метаболизма и поддържат в норма нивата на кръвната захар. Освен това възпрепятстват натрупването на мазнини в тялото и засищат пристъпите на глад.
4. Има плодове, които трябва да се консумират умерено
О, да, има и такива! Това са нар, манго, грозде, смокини, личи, диня. Високата им естествена сладост повишава нивата на кръвната захар, което ги прави неподходящи за хората с такива оплаквания. За тях е препоръчително да се придържат към…
5. …плодове, които понижават кръвната захар
А именно, папая, ананас, сливи, малини, круши, ягоди, праскови и ябълки.
6. Плодове, които да ядем преди сън
Пристъпът на глад непосредствено преди сън може чудесно да бъде удовлетворен с някой плод, но и тук трябва да се внимава. Добър избор са банани, киви, ябълки и череши, тъй като са естествен източник на серотонин, мелатонин и триптофан – хормоните, които успокояват мозъка и подпомагат добрия сън. Обратно, плодовете с високо съдържание на захар го нарушават.

7. Кога не е препоръчително да ядем плодове?
Широко разпространеното схващане, че един плод след хранене подпомага храносмилането и разгражда калориите, всъщност е грешно! Плодовете също съдържат естествени захари и калории, така че вместо да съдействат за отслабването, те по-скоро му пречат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.