MENU

Как да насърчите децата да приемат новите храни?

novi_hrani

Как да насърчите децата да приемат новите храни?

Повечето деца отказват да приемат с лекота въвеждането на нови храни в менюто им. Особено между 2- и 6-годишна възраст, когато е възможно всички отлично изградени хранителни навици да станат на пух и прах. Но всъщност, това е съвсем естествен период в развитието, който дори си има научно име – неофобия. Или иначе казано, страх от нови неща, в този случай – от храна. Най-доброто, което можете и трябва да направите, ако се сблъскате с това явление, е да продължите да насърчавате децата да приемат новите храни. Ето и няколко тактики.

1. Поднасяйте новите храни, когато децата са гладни

Гладните деца са по-склонни да опитват различни храни, тъй като в тези моменти нуждите им да се заситят са по-силни от предпочитанията. Ето защо е препоръчително да избягвате да им давате каквито и да било „залъгалки“ преди времето за хранене и направо им поднесете новия вкус.

novi_hrani22. Давайте на децата възможност за избор
Насърчавайте здравословното хранене като държите купичка с плодове на достъпно място. Поднасяйте различни плодове, така че децата да се запознаят с вкусовете им и да могат да избират. Или пък им позволете сами да подберат плод или зеленчук в магазина и им разкажете нещо интересно за него. Така отново, колкото повече го опознаят, толкова по-вероятно е да го опитат. И дори да им хареса.
3. Насърчавайте, но не насилвайте
Старайте се, да насърчавате децата да опитат новата храна, но не ги насилвайте прекалено. Хвалете ги, когато го направят и приемайте, ако откажат. Опитайте отново със същата храна в друг ден.
4. Служете им за пример
Опитайте да насърчите приема на някоя нова храна като самите вие я ядете. Ако децата виждат, че на родителите им харесва да вкусват непознати неща, много по-вероятно е сами да проявят желание да го направят. Не забравяйте, че подрастващите обичат да копират възрастните. Ако пък сте на вечеря навън, използвайте момента да им дадете хапка от своето ястие, ако е ново за тях. Или ако вкъщи го отхвърлят.

5. Включете децата в приготвянето на храната
Това е много успешна тактика за надхитряне на упоритите гладници. Самият факт, че те са „помогнали“ за приготвянето на храната, ще ги подмами да я опитат. Може би бихте могли да потърсите увлекателни рецепти за готвене с деца?

novi_hrani6. Старайте се да сервирате новите храни по познат начин
Чисто психологически, визуално познатите храни се приемат с по-голяма готовност. Затова опитайте да „маскирате“ новите вкусове по любимия стар начин. Ако например децата ви обожават пилешко в сос, опитайте да им поднесете риба със същия сос. Или ако харесват спанак, опитайте с броколи.
7. Не се отказвайте от опитите
Може да се наложи децата да вкусят 10 – 15 пъти някоя нова храна, докато действително осъзнаят дали я харесват или не. А при всяка следваща „среща“ с нея мъниците я опознават по-добре. Затова не се отказвайте, ако първите няколко опита са неуспешни. Просто в началото им я предоставяйте в малки количества заедно с вече старите и харесани храни.

Въпреки че вкусовите предпочитания са индивидуални при всяко дете, до голяма степен от родителите зависи до каква степен те ще бъдат разгърнати и разностранни. Не забравяйте, че малчуганите са майстори на манипулацията, но вие сте техните възпитатели. И съществуват множество начини да вмъкнете новите храни в менюто им. А може би вие имате собствени методи?

Written by:

Published on: 28/03/2019

Filled Under: Майчинство

Views: 2701

,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.