MENU

Честит Международен ден на бирата!

 

„Пий добра бира с добри приятели“

„Пий добра бира с добри приятели“

Ако обичате бира, то днес имате основателен повод да пийнете повечко, защото е Международен ден на бирата и целият свят празнува! Традицията започва от няколко приятели през 2007 г. в Санта Круз, Калифорния. Идеята им да отбелязват общата си страст към бирата в първия петък на август се разчува и скоро към инициативата се присъединяват фенове от цял свят. Така, днес празнуват над 200 града в 50 държави.

И тъй като любимата кехлибарена течност има изненадващо дълга и интересна история, можете да използвате случая да я разкажете на приятелите си, на по бира, разбира се 😉

Сигурно ще се учудите като разберете, че производството и консумацията на бира датира от дълбока древност – още от X – IX в. пр. Хр. По това време биреният занаят бил единствената професия, намираща се под закрилата на различни божества, а напитката била неизменна част от хранителните навици на фараоните в Древен Египет.

Според някои източници за родина на бирата се считат древните земи на Месопотамия – 5400 г. пр.н.е., за което свидетелстват старинни глинени маси, които са представлявали вид пивоварни. Първият писмен документ, в който се споменава е от времето на шумерите. Те я наричали „сикару“ и я произвеждали като начин за запазване на излишъка от зърно, а не като напитка за удоволствие. Отново според праисторическите доказателства най-вероятно пивоварите са били жени 😀

bira3_1

Самата дума „бира” идва от латинското „бибере”, което буквално означава „пия”. Повечето славянски народи са приели думата „пиво”, която най-точно описва характеристиката на питието – кехлибарена течност.

Днес много европейски държави продължават да следват пивоварните традиции, датиращи от най-ранните исторически записи. Може би това е една от причините бирата да е сред най-предпочитаните слабо алкохолни напитки в световен мащаб и да се намира на трето място по популярност след водата и чая.

Тя е залегнала дълбоко в културния облик на страни като Белгия, Германия, Австрия, Ирландия, Обединеното кралство, Франция, Скандинавието, Полша, Чехия, Испания и други, които имат силни и уникални пивоварни традиции със собствена история, характерни методи за варене и разнообразни вкусови качества. Германия е една от държавите – първенци по консумация на пивото. Според проучване повече от 80 % от населението е любител на бирата, а годишно всеки от тях изпива средно около 7000 л. Следват Белгия (5700 л) и Ирландия (5200 л.).

bira6_1

И докато Германия и Чехия спорят чие пиво е по-добро, то най-големите количества се оказва, че изпиват китайците. Още по-любопитен факт е, че три от четирите най-продавани марки бири са китайски. В челната десетка за най-купуваните бири попадат още Budweiser, Heineken, американски и бразилски марки. А България се се нарежда на 10-о място в класацията на страните с най-евтино пиво в света.

Накрая ще ви дадем още една основателна причина да харесвате бирата – от момента, в който хората започнали да я произвеждат, те откривали в нея все нови и нови лечебни свойства. И въпреки че според скорошни проучвания се доказа, че към бирата може да се развие зависимост, съществуват и не малко изследвания в подкрепа на ползите от бирата за здравето. Ето само малка част от тях:

bira4_1

  • Бирата повишава имунитета
  • Бирата е източник на витамини (В6, В9 и В12), минерали (магнезий, селен, калий, фосфор, силиций), флавоноиди и антиоксиданти
  • Бирата предпазва сърцето от инфаркт и други забоолявания с летален изход
  • Бирата укрепва сърдечносъдовата система като повишава нивата на „добрия“ холестерол
  • Бирата поддържа функцията на бъбреците в норма и предпазва от образуване на камъни
  • Бирата е полезна за опорно-двигателния апарат, защото укрепва и заздравява костите
  • Бирата омекотява, подхранва и подмладява кожата и косата, придавайки им неповторим блясък. Изключително ефективно средство срещу бръчки и акне
  • 500 мл бира съдържат по-малко калории отколото 2 филии хляб 😉
  • Бирата прави човека щастлив! Хмелът в нея стимулира производството на ендорфин в мозъка 😀

И тъй като днешният ден преминава под мотото „Пий добра бира с добри приятели“, използвайте случая да се позабавлявате. Подходящи за целта са всички барове, клубове, пивоварни, открити заведения и задни дворове, където можете да разпуснете с чаша, две, три ледено студена кехлибарена наслада. Наздраве!

bira5_1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.