MENU

15 кулинарни тънкости за ценители

kulinarni_suveti3

15 кулинарни тънкости за ценители

Човек, колкото и добре да умее да готви, винаги има какво ново да научи. Кулинарията е наука, в която трябва да умеем да се учим (а понякога и да крадем) от чуждия опит, за да подобряваме техниките и уменията си. Представяме ви няколко кулинарни тънкости, с които ще подобрите готварските си способности.

1. Ако имате нужда от няколко капки лимон, няма защо да разрязвате целия плод. Пробийте го надълбоко с дебела игла и след изстискване запушете отвора с дървена клечка. Така ще удължите значително животa на лимона в хладилника.

kulinarni_suveti22. Пържените кюфтета ще станат по-пухкави и вкусни, ако не отцеждате напълно от водата или млякото хлябa, който се прибавя в каймата.
3. Ако за ястието ви е необходимо бяло вино, но нямате такова, то същият ефект ще постигнете и с 1 лъжица захар и малко оцет.
4. Агнешкото, телешкото и пилешкото месо се заливат с бяло вино. Овчето, телешкото и дивечовото месо – с червено вино.
5. Сушените гъби ще превърнете в пресни на вкус, ако ги накиснете за няколко часа в мляко с добавена малко сол.
6. За да не ви люти лукът, почиствайте го под струя вода или го накиснете за 2-3 мин във вряла вода.
7. Черният дроб ще бъде по-вкусен, ако преди пържене го накиснете за 2 часа в прясно мляко.
8. За да бъде печеното месо по-сочно и крехко, докато е във фурната, го заливайте от време на време с гореща вода или с бульон, след което го натривайте леко с лимон.

kulinarni_saveti49. Повехнали листа от маруля се освежават, ако се потопят в топла вода за 10-15 мин.
10. Много лесно ще изчистите пресните картофи, ако първо ги потопите в гореща вода, а след това в студена.
11. Ароматът на зелените подправки – копър, магданоз, девесил и други се повишава, ако ги миете с топла вода.
12. Лесно ще почистите люспите на рибата, ако вместо с нож, я изстържете с нова домакинска тел за съдове. Люспите ще полепнат по нея под струя течаща вода и няма да останат следи в кухнята.
13. Прясна торта, сладкиш и козунак се режат по-лесно с нож, предварително облян със студена вода. Ако тортата е с повече крем ножът се измива с гореща вода.
14. За да обелите по-лесно сух салам или луканка, залейте ги за няколко секунди със студена вода.
15. Ако обичате обезсолено сирене, знаете че трябва да го накисвате във вода преди да го консумирате. Но след това, за да се запази по-дълго време вкусно и прясно го оставете в хладилник,а накиснато в мляко.  

С удоволствие ви приканваме да си „откраднете” от нашите кулинарни тънкости, но ще се радваме да ни върнете жеста като споделите хитринки от вашата кухня ;).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.