MENU

…сълзите са лек за душата?

salzi

…сълзите са лек за душата?

… и това е научно доказан факт! Искреният плач е дар от природата, след който се чувстваме по-устойчиви на стресови ситуации, по-уравновесени и по-състрадателни. В тази връзка хората, които потискат сълзите си и не дават воля на онова стягащо гърлото усещане, когато искат „да ревнат с цяло гърло”, не правят добра услуга на психологическия си комфорт.

Какви са ползите от сълзите?

Има три вида сълзи – от щастие, от болка (душевна или физическа) и фалшиви.

  • Сълзите от щастие и радост са чисти и красиви. Те не загрозяват и зачервяват лицето, а са съпътствани от усмивка и смях. Наличието им е истински балсам за физическото състояние на човек, защото изхвърлят от тялото хормоните на стреса, ускоряват циркулацията на кръвта и тялото се отпуска разнежено и спокойно.
  • Сълзите, причинени от нещастие, мъка, отчаяние и депресия са истинските церители на тялото и ума. Те извират от дълбините на душата, имат силно терапевтично действие и лекуват организма.
  • Сълзите, които бликват „по-поръчка” са преструвка, от която няма никакъв положителен ефект за тялото. Те са почти чиста вода и от тях няма известен досега положителен ефект.

Жените са по-облагодетелствани от този дар на природата, защото над 70 % от тях плачат, без да правят опит да крият сълзите си. Дори напротив. Когато жената плаче от мъка, тя търси внимание и закрила, а когато рони щастливи сълзи няма нищо против да има публика.

Мъжете постъпват по точно обратния начин – сълзите им са скрити от околните и рядко си позволяват да говорят за моментите на слабост.

Според изследванията това се дължи на биохимичен процес, който протича различно при двата пола. Основен фактор изобилието от сълзи при дамите са хормоните естроген, окситоцин и пролактин.

Е, сега вече знаем защо мъжете рядко плачат 😉

Written by:

Published on: 04/11/2014

Filled Under: Знаете ли, че...

Views: 7934

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.