MENU

Кабала – манията на звездите!

kabbalah-1

Кабала – манията на звездите! 

Звездите имат много и различни мании, но Кабалата определено се нарежда в челните места по популярност. Повелителка на това мистично учение в света на знаменитостите е не някой друг, а самата Кралица на Попа – Мадона. Тя се увлича по него през бременността си в средата на 90-те години на ХХ в. и ревностно проправя пътя, по който тръгват много звезди от шоубизнеса (Гай Ричи, Бритни Спиърс, Деми Мур, Аштън Къчър….). Какво представлява Кабала и защо са толкова вманиачени звездите по нея?

Кабала е древна еврейска наука, философия и практика, за постигане на пълно удовлетворение от живота чрез единение с една по-възвишена и безгранична сила – Вселената. Сила, която е първоизточник на всичко съществуващо и която не може да бъде променена от човешките действия. Точно обратното – тя е Стълбът, спрямо който човек гради живота си, променяйки действията си според целите си – и по този начин сам определя пътя си.  

Буквално в превод думата „Кабала“ означава „получаване“ – получаване на висшата, вселенската мъдрост, която те учи да живееш пълноценно чрез преодоляване на егото и изкушенията на материалния свят, чрез сблъсъка с трудностите и начина, по който се справяш с тях, чрез осъзнаване на емоционалното благосъстояние като средство за разгръщане на личностния потенциал.

Но за да се случи това, човек трябва да се научи да възприема сигналите и енергията на всичко, което го заобикаля. Да се отвори за невидимото, духовното, божественото, да съумее да види духа в материята и да издигне съзнанието си до точка, в която възприятията за света са коренно променени, а смисълът на живота – по-всеобхватен.

kabbalah1_1

С други думи казано, Кабала ни учи как да изгубим себе си в общата енергийна вселена като осъзнаване на принадлежността към една по-извисена духовна реалност повече ориентирана към заобикалящия свят и хора, отколкото насочена към подхранване на собственото его. Цялата тази философия е синтезирана в 10 принципа, с помощта на които човек по-лесно може да разбере същността на Кабалата. Ето кои са те:

1. Съществува безгранична сила, първоизточник на всичко съществуващо. Някои я наричат Бог. Кабалистите я наричат Ор Айн Зоф, или – Безкрайна светлина.

2. Всяко съществуващо нещо е тук, за да служи на Човечеството да постигне своята цел. Неодушевените предмети, растенията, животните, звездите и галактиките са тук, просто за да служат за целта на Сътворението.

kabbalah43. Целта на Човечеството е да се слее с Безграничната сила. Затова сме на Земята и това е нашата мисия. Това е желанието на душата. И цялото ни удовлетворение идва от свързването със светлината.
4. Начинът да се слеем с Безграничната сила е да се ангажираме да се променяме докато се намираме в този свят, сред море от изкушения и предизвикателства. А всяка житейска ситуация е предизвикателство за душата по много причини.
5. Цялото Човечество е взаимосвързано и взаимозависимо в духовен смисъл. Всички сме едно. И за да се слеем с Безграничната сила, трябва да сме загрижени за Човечеството.
6. Всичко, което съществува, съществува вътре в човека. Той е един микрокосмос на цялото Сътворение или както някои го наричат – „холографска Вселена“, част от Божествения образ.
7. Има физическа реалност – онази, в която съществуваме ние, и духовна реалност, с която несъзнателно взаимодействаме постоянно. И всяка същестуваща молекула има духовна половинка, с която е свързана.

8. Нашите проблеми и трудности всъщност са отговорите на духовната реалност, базирани на нашите мисли, изказвания и действия, специално предназначени за духовното ни израстване.

9. Историята е пътуване към предопределената съдба. Безграничната сила е проектирала в кой момент да свърши времето ни на борба и кога да приключи изпитанието.

10. Създадено е място, наречено Висши светове, където Човечеството може да изпита Безграничната сила. Това е мястото, където след смъртта си отиват онези, които са изпълнили своята цел. Всеки човек ще изживее Безграничната сила по начина и в количеството, които е успял да постигне приживе. А нашата трансформация, която е целта на Сътворението, обединява физическото и духовното измерение, позволявайки ни да пренесем Светлината и Удовлетворението на Земята.

kabbalah3

След всичко казано до тук, можем да обобщим, че Кабала е една мистична наука, която условно се поделя на 3 категории: теоретична, отнасяща се най-вече до вътрешните измерения на реалността; духовна, свързана с по-възвишени светове, души, ангели и медитативни практики; и окултна (магическа), занимаваща се с промяна и повлияване естествения курс на природата.

Именно последната използва множество божествени имена, заклинания, амулети, магически печати и други мистични практики, с помощта на които да подпомогне свързването на човека с висшата сила и да му помогне да привлече духовните блага, от които има нужда. С особено голяма сила са натоварени амулетите, които ако се вгледате по-добре ще откриете под формата на бижута по ръцете, врата и дори пръстите на любимите холивудски звезди.

Имайте предвид обаче, че амулетите не могат да бъдат произволно избрани, защото всеки от тях е натоварен с точно определена енергийна вибрация, „кодирана“ чрез благороден метал, камък, символ или талисман, така че да проектират определена мантра във Вселената.

Заинтригувахме ли ви? Ако искате да разберете повече за магическата сила на амулетите под формата на бижута и талисмани, посетете онлайн магазина за ръчно изработени бижута Kabala.bg, където всеки накит има собствена история, но е подчинен на символиката и идейния заряд на тайнството Кабала.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.