MENU

Как да ускориш месечния си цикъл?

 

Как да ускориш месечния си цикъл?

Как да ускориш месечния си цикъл?

Въпреки че не е никак препоръчително, много момичета и жени искат да ускорят идването на месечния цикъл по една или друга причина. И тъй като все пак това е естествен физиологичен процес, който се подчинява на биологични закони в организма, задачата не винаги е лесна. За щастие, съществуват някои лесни домашни рецепти, които са доказано ползотворни и безвредни в ускоряването на месечния цикъл.

Ако си от онези момичета, които на всяка цена искат да избегнат дискомфорта на месечното неразположение по време на важна екскурзия, среща, мероприятие или пък се изправяш на нокти всеки път, когато „ти закъснее“, то вероятно си готова да опиташ всеки метод за ускоряване на цикъла.

Добрата новина е, че такива има, но все пак е препоръчително да се консултираш с гинеколог, за да се убедиш, че е безопасно и няма да нарушиш естествения ритъм на биологичния си часовник. Обсъждането със специалист е дори задължително за случаите, когато цикълът ти необяснимо закъснява, а освен това водиш полов живот. Това може да е симптом за бременност!

Ако все пак си решила да се пребориш със законите на природата, ето какво можеш да направиш, за да ускориш месечния си цикъл.

cikal11. Вземи гореща вана
Това е един от най-популярните методи за ускоряване на месечния цикъл. Продължителният престой в горещата вода повишава телесната температура, което от своя страна отпуска коремните мускули, разширява кръвоносните съдове и стимулира кръвотока от матката. Прави процедурата 1 – 2 пъти дневно всеки ден.
2. Налагай топли подложки и компреси
Ако нямаш подложка и не искаш да се мокриш с компреси, можеш да използваш и пластмасово шише, пълно с топла вода, което да наложиш върху корема си. Ефектът е същият, както при ваната.
3. Приемай витамин С
По-големите дози витамин С могат да предизвикат у матката глад за хормона прогестерон, което от своя страна да предизвика разчупване на стените й и така идването на месечния цикъл да се ускори. Важно е обаче в този период да конусмираш много вода, за да подпомогнеш отделянето на излишното количество витамин С чрез урината. Ако до 5 дни няма резултат, прекрати приема.
4. Тренирай
Упражненията и физическата активност подобряват кръвообръщението и могат да стимулират менструалното кървене като същевременно намалят спазмите и подуването. Но се увери, че не прекаляваш в усилията, за да не постигнеш обратен ефект – да удължиш забавянето.

5. Прекарвай време с приятелките си

Добре известен факт е, че когато прекарваш много време с други жени, в крайна сметка месечния цикъл на всички се синхронизира. А ако при приятелките ти той настъпва по-рано от твоя, опитай да прекараш максимално време в компанията им.

6. Промени хранителните си навици

  • Първо, и особено важно е да сведеш до минимум (или напълно да избягваш) солените храни. Прекомерната консумация на сол може да предизвика задържане на течности в организма, което от своя страна да засили подуването и дискомфорта при ПМС.
  • Консумирай повече храни, богати на каротен – папая, тиква, моркови, кайсии, праскови, спанак. Това ще помогне да ускориш идването на месечния цикъл.
  • Яж много червено месо и овкусявай порциите си с куркума. Както месото, така и пикантната подправка повишават телесната температура и по-този начин предизвикват месечния цикъл.
  • Пий червено вино. Не случайно, напитката на боговете е полезна за кръвта. Освен, че я прави по-плътна, стимулира циркулацията и предизвиква менструацията. Все пак не прекалявай. Една чаша вечер е достатъчна.

7. Опитай с билкови чайовеcikal3
Има много билки, чието действие оказва благотворно влияние не само върху ускоряването на месечния цикъл, но и върхи кръвообръщението и репродуктивната система като цяло. Но все пак трябва да знаеш коя да подбереш, защото в противен случай може да навредиш на хормоналните нива в организма си. За най-безвредни и ползотворни се смятат лайка, магданоз, джинджифил, бял равнец, вратига, розмарин, градински чай и малинови листа.
8. Намали стреса!
Стресът е главен виновник за множество физически неразположения. В тази връзка той може да предизвика хормонален дисбаланс, който да забави значително месечния ти цикъл. Затова опитай да бъдеш максимално спокойна – прекарвай време с любими хора, прави любими неща, практикувай техники за успокоение, отдай се на хобито си – или си намери такова. Ще видиш как всичко ще си дойде на мястото!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.