MENU

Сутиенът – удобство или заплаха?

 

Сутиенът – удобство ли заплаха?

Сутиенът – удобство ли заплаха?

Дами, време е да свалите сутиените … Завинаги!

През деня много жени фантазират как като се приберат вкъщи ще свалят сутиена и ще дадат свобода на гърдите си, свобода на движение без каквито и да било ограничения. Това ни кара да се замислим… след като усещането е така приятно, защо толкова често носим сутиен?

Засега няма доказателства, които доказват връзка между сутиена и рака на гърдата. Но също така на времето не е имало връзка и между тютюнопушенето и рака на белия дроб. Затова ще изложим няколко теории, които ще ви помогнат да направите информиран избор.

ID-100172142Носенето на сутиен може да притиска лимфни съдове, което би могло да доведе до натрупването на токсична течност, която иначе би се дренирала безпроблемно. Когато тези лимфни съдове са затворени, до клетките достигат много по-малко кислород и хранителни вещества и същевременно токсичните излишъци не се изхвърлят. Така тези токсични натрупвания могат да доведат до фиброцистични кисти – джобове, пълни с течност, които на допир са като топчета в гърдите. Някои медицински изследвания твърдят, че подобни кисти сигнализират за повишен риск от развитието на рак на гърдата.
В проучване от 1991 били интервюирани 4000 жени – всички от европеидна раса, със средни доходи и на възраст от 30 до 79 години. Почти половината имали диагноза рак на гърдата. На въпроса „Защо носите сутиен?“ мнозинството от жените отговорили, че не са доволни от формата и размера на бюста си. 3 от 4 жени, които носели сутиен дори и по време на сън, били диагностицирани с рак на гърдата. 1 от 7 жени, които потвърдили, че носят сутиен по повече от 12 часа на ден също били диагностицирани с рак.

Проучванетo установило, че едва 1 от 168 жени от тези, които изобщо не носят сутиен, били диагностицирани с рак на гърдата. Знаейки това, ето какво бихте могли да направите, за да намалите риска от рак на гърдата вследствие носене на сутиен:

Като начало, започнете да носите сутиен по-рядко или го съобразявайте с модела на дрехата или при специален повод. Все повече жени започват да носят по-рядко сутиени, тъй като чувстват дискомфорт. А ако се замислите, модните тенденции в последните години все по-често изключват сутиена като част от облеклото, залагайки на естествените форми.

Много дами с по-голям бюст биха казали, че липсата на сутиен под блузата е просто невъзможна. В същото време постоянното носене на сутиен реално отслабва сухожилията на гърдите. Но ако бюстът ви се движи свободно, без допълнителна подпора, тези сухожилия ще заякнат и той сам ще изглежда по-добре.

ID-100233030Френско изследване използвало машинки, за да измери промените в бюста на 330 жени за период от над 15 години. В резултат станало ясно, че сутиените не правят нищо от това, за което са създадени – нито облекчават болките в гърба, нито предпазват от увисване. И се оказва, че са напълно излишни. Нещо повече, изследователите установили, че за бюста би било много по-добре да не бъде ограничаван от сутиен, тъй като той потиска растежа на тъканта, подкрепяща естествено бюста и с това засилва процеса на стареене и увисване.
По време на проучването при жените, които решили да спрат да ползват сутиен, се забелязало повдигане на зърната на гърдите с 7 милиметра на година. Но след 45 годишна възраст, това би оказало много малък ефект.
Истина е, че много жени носят сутиени, обременени от това какво мислят хората или от комплекси за размера на гърдите си. А всъщност красотата на една жена е в нейната естественост, излъчване и чар. Дали с изкуствено напомпан бюст ще спечелите вниманието на един мъж? Може би, но дали ще спечелите неговата искрена любов – не е толкова сигурно. Всяка жена трябва да се харесва такава, каквато е да се чувства добре в кожата си. В крайна сметка най-добрата дреха е вашата лична самооценка.

И все пак ако решите да носите сутиени, ето няколко съвета:  

  • В никакъв случай не спете със сутиен.
  • За предпочитане избирайте сутиени без банели и за предпочитане да не са толкова стегнати!
  • Старайте се да носите сутиен колкото се може по-кратко време.
  • След като свалите сутиена, разтрийте гърдите си.
  • Ако се притеснявате, че зърната ви биха изпъкнали под блузата, може да сложите едно потниче или… силиконови зърна 🙂 Нека си спомним за „Сексът и градът“ 😉

One Response to Сутиенът – удобство или заплаха?

  1. Sheri Holms Sheri Holms says:

    И аз съм от жените, които нямат търпение да се приберат вкъщи и свалят омразния сутиен. Вярно, има и много удобни модели, но нищо не може да се сравни с лекотата, която изпитвам, когато го захвърля 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.